Au fost analizate 21 de produse tip maioneză, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la 5 producători/furnizori/distribuitori: Polimark Food SRL, Mega Image SRL, Dr Oetker RO SRL, Marathon Distribution Group SRL, Unilever South Central Europe SA..
Ca urmare a realizării acestui studiu a reieşit faptul că în ceea ce priveşte numărul de E-uri, acesta variază între 0 şi 8 E-uri.
Citeşte şi Cum găteşti sănătos salata de boeuf
Comparativ cu studiul anterior pe aceeași categorie de produse, putem sesiza existența produselor fără aditivi alimentari, în procent de 14,28%, dar și un plus de E-uri, produsul cu cele mai multe E-uri având în compoziție 8 E-uri (cu un E mai mult față de studiul anterior pe aceeași categorie de produse).
* 14.28 % din produsele analizate au in continut 0 E-uri;
* 9.52 % din produsele analizate au in continut 1 E;
* 28.57 % din produsele analizate au in continut 2 E-uri;
* 4.76 % din produsele analizate au in continut 3 E-uri;
* 9.52 % din produsele analizate au in continut 4 E-uri;
* 9.52 % din produsele analizate au in continut 5 E-uri;
* 14.28 % din produsele analizate au in continut 7 E-uri;
* 9.52 % din produsele analizate au in continut 8 E-uri.
80.95% dintre produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: ou şi/sau muştar.
Toate produsele ce fac prezentul studiu au menționat pe etichetă cantitatea, aceasta fiind împărțită în grame sau litri. Gramajul este menționat în cazul a 38.09% din produsele analizate, cu valori cuprinse între 150 – 430 g/produs, iar volumul în cazul a 61.91% din produsele analizate, cu valori cuprinse între 225 – 720 ml/produs.
Valorile nutriţionale sunt menționate pe etichetă în cazul a 90.47% din produsele analizate: valoarea energetică este cuprinsă între 243 – 790 kcal/100g, iar carbohidraţii au o valoare cuprinsă între 0.2 – 202 g/100g.
Citeşte şi Nu mai mânca maioneză din comerţ. Iată cât de nociv este acest produs
52.38% din produsele analizate au menționate pe etichetă fibre, cu valori începând de la 0.06 g/100g pana la 6.3 g/100g.
În ceea ce privește conținutul de sare, 76.19 % din produsele analizate au mentionate pe etichetă valorile, cuprinse între 0.3 – 1.2 g/100g, în scădere față de studiul anterior pe aceeași categorie de produse, în care valoarea maximă a conținutului de sare inregistrată era de 2.67g/100g.
71.42% din produsele analizate au menţionat pe etichetă cantitatea de ulei, sub formă de prezentare ulei de rapiţă, ulei de floarea soarelui, ulei de măsline rafinat sau ulei vegetal, cu valori cuprinse între 25% şi 83%.
Conţinutul de ou este menţionat pe eticheta a 61.9% din produsele analizate, sub forma de prezentare gălbenuş de ou sau gălbenuş de ou pasteurizat, cu valori cuprinse între 3% până la 10%.
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat în perioada 10 Aprilie – 15 Aprilie 2016, pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor
tip maioneza existente pe piața românească.
InfoCons, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Citeşte şi Ce poţi face cu ouăle de Paşte rămase