În cadrul studiului realizat de infocons au fost analizate 63 de produse de apă îmbuteliată, ce se regăsesc pe piața din Romania. Recipienții de îmbuteliere au fost de sticlă sau de tip PET, de la 150 cl până la 6 litri. Dintre aceste produse 51 provin din România, restul de 12 fiind îmbuteliate în alte țări europene (Italia, Franța, etc.).
Din etichetele sticlelor reiese faptul că determinarea compoziției chimice nu este actualizată periodic, fiind prezentate date din buletinele de analiză efectuate în anul 2007.
Pe 6,34% dintre etichete nu este menționată sursa de captare a apei. În ceea ce priveste sistemul de marcare a ambalajelor cu cifra corespunzatoare tipului de material folosit la confecționare, putem remarca faptul că: 84,12% au inscriptionata cifra 1, corespunzatoare ambalajului tip PET; 3, 17% au inscriptionata cifra 9, corespunzatoare altor tipuri de ambalaje; 12,69% nu au inscriptionata nicio cifra.
Pe 22,22% dintre etichete nu este prezentată compoziția chimica conform unui Buletin de analiza oficial, asta deşi pe eticheta unei sticle de apă minerală este obligatoriu să se treacă principalii componenţi chimici.
Analizand produsele în funcție de gradul de mineralizare se constată că majoritatea sunt ape cu un conținut scăzut sau mediu cele bogate în substanțe dizolvate fiind mult mai puține. Cu o mineralizare foarte scăzută avem de exemplu Aqua Tulip (47 mg/l), cu o mineralizare scăzută Bucovina (74 mg/l) și Hera (77,5 mg/l) iar majoritatea produselor se încadrează în categoria medie. La polul opus, cu o mineralizare bogată se află puține produse și anume: Biborțeni 2148 mg/l și AquaSara 2459 ml/l.
Din punct de vedere al concentrației ionilor de hidrogen, pH-ul, apele minerale naturale acoperă întreg spectrul, de la acide, neutre până la bazice.
Citeşte şi Tu ştii ce apă trebuie să bei? Apa de la robinet vs apa îmbuteliată