Tuberculoza reapare în lumea dezvoltată

Tuberculoza este considerată adesea o boală care a dispărut din lumea dezvoltată, însă Londra este capitala vest-europeană a bolii, în condițiile în care unele cartiere ale capitalei Marii Britanii au rate de incidență comparabile cu cele din Nigeria, Mali, Brazilia și Irak, relatează Financial Times.
Romania TV
24 mart. 2014, 15:20
Tuberculoza reapare în lumea dezvoltată

Tuberculoza nu respectă granițele naționale. Ea distruge viețile oamenilor și presupune costuri medicale imense. Potrivit Agerpres, în acest context, un proiect medical britanic (Find&Treat), înființat în anul 2005 de către un profesionist din domeniul medical (Al Story) și-a propus să-i descopere pe cei care ar putea să sufere de o infecție activă, să-i convingă să înceapă tratamentul și să se asigure că trec prin intervalul minim de șase luni.

Find& Treat este un serviciu mobil în cadrul căruia o furgonetă de culoare albă, purtând logo-ul National Health Service, cutreieră străzile Londrei, pentru a-i descoperi pe cei mai vulnerabili la tuberculoză.

Două evaluări independente au constatat că serviciul este nu doar extrem de eficient în raport cu costurile, dar și foarte bun în ceea ce privește reducerea costurilor tratamentului, în condițiile în care un tratament pentru tuberculoză costă de la 5.000 de lire sterline pentru cazurile „simple” la 250.000 de lire sterline pentru tulpinile rezistente la medicamente, așa-zise multidrog-rezistente (MDR).

Deși vehicule similare au mai fost folosite în Marea Britanie după cel de-Al Doilea Război Mondial, ele au fost treptat eliminate la sfârșitul anilor ’70 și la începutul anilor ’80, pe măsură ce prevalența TBC a scăzut. Factori cum sunt o dietă precară, epuizarea și traiul în locuințe aglomerate slăbesc sistemul imunitar, permițând tuberculozei să treacă de mecanismele de apărare ale organismului. Aceste aspecte fac ca tuberculoza să fie întâlnită în rândul populației imigrante, deși în cazul Marii Britanii, în 80% dintre situații este vorba de localnici sau de persoane care trăiesc în această țară de mai mult de doi ani.

Persoanele din fosta Uniune Sovietică prezintă o problemă particulară în acest sens, explică Fanny Voitzwinkler, de la Global Health Advocates din Bruxelles, în condițiile în care în cazul acestora există o probabilitate mai mare decât în rândul oricăror alte persoane din lume de a contacta tulpini rezistente. De asemenea, modalitățile de a trata tuberculoza în Europa de Est, insistând pe tratamentul în spital, mai degrabă decât pe îngrijirea ambulatorie au făcut ca de multe ori pacienții să evite să solicite ajutor, infectându-i pe alții cu tulpini MDR mai periculoase.

În acest sens, potrivit lui Voitzwinkler, unele țări europene, cum ar fi România, au o rată de succes mai mică în ceea ce privește tratamentul tuberculozei MDR decât țări cum ar fi Republica Democratică Congo. Ea se teme că situația s-ar putea înrăutăți în contextul în care Fondul global pentru combaterea SIDA, TBC și malariei se va concentra în mai mare măsură pe țările cu cele mai mici venituri.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Alimentul delicios care te scapă de colesterolul mărit. Se consumă o linguriță, în fiecare zi, iar beneficiile sunt uimitoare
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Vremea se schimbă într-un mod neașteptat. Pregătiți-vă pentru următoarele zile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Tanczos Barna: România nu poate dezvolta doar Bucureștiul
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România