Tudor Chirilă a vorbit pentru revista VIVA! despre ultima perioadă din viața lui și susține că, pe plan profesional, creativitatea și-a spus cuvântul, fiind un an foarte bun pentru artist.
„2022 a fost un an amestecat, dar prefer să extrag din el lucrurile bune: turneul cu „Visul American, spectacolul Teatrului de Comedie, după piesa lui Eric Bogosian „Drinking in America, în regia Iarinei Demian, pe care l-am plimbat prin 20 de orașe și l-am jucat de 27 de ori, la sediu. Apoi ar fi concertul Vama, de la Sala Polivalentă, o producție care a ieșit foarte bine și pentru care am muncit vreo două luni. S-au adunat și foarte multe idei de cântece care ar putea să se transforme într-un album, în 2023”, a declarat artistul.
Pe de altă parte, a trecut și printr-un episod mai dificil, după ce a fost diagnosticat cu un edem pe corzile vocale, fiind nevoit să treacă printr-o operație.
„Am spus deja de foarte multe ori povestea asta. Când faci o intervenție chirurgicală, te interesează un chirurg specializat și care operează doar un anumit tip de afecțiune (în cazul meu, chist ori polip) sau, oricum, un chirurg care face doar laringe. Dacă omul ăla face 1000 de operații pe an, e bine. Apoi, ține și de tehnologia cu care poate lucra. Centrul MEVOC, din Hamburg, face doar intervenții pentru profesioniști vocali și au o echipă de terapie vocală formată din terapeut, osteopat și logoped – pentru alte cazuri.
Cum Gabi Duțescu, care a fost terapeutul meu ani de zile, a murit în vară, trebuia să găsesc mai ales un terapeut vocal care să lucreze cu mine post-operator. Pentru că adevărata provocare este cum revii la vocea ta și cum asta te poate ajuta să nu te întorci pe masa de operație. Pentru mine, lucrul cu Jale Papila, terapeutul de la MEVOC, care este și cântăreață de operă, a fost o experiență extraordinară, formatoare aș zice.
Aproape că mă bucur că am trecut prin asta doar ca să cunosc această metodă, dar, mai ales, preocuparea unui om de a oferi încredere, suport psihologic și o stare permanentă de bine pacientului său. Un om care își îndrumă pacientul nu spre dependența de serviciile lui, ci spre o independență garantată de înțelegerea aplicării metodei de pregătire vocală. Am un nou prieten”, a spus Tudor Chrilă.