Tudor Ciuhodaru, sfaturi importante pentru a evita infectarea cu noul CORONAVIRUS

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi importante pentru a preveni şi evita infectarea cu noul coronavirus. 
Filip Stan
06 mart. 2020, 06:08
Tudor Ciuhodaru, sfaturi importante pentru a evita infectarea cu noul CORONAVIRUS

„Noul coronavirus- pericolul e în creștere și pentru România. Azi s-a înregistrat al 7-lea caz. Măsurile de prevenție –autoprotecția și evitarea aglomerațiilor-sunt extrem de importante. Am propus un plan unic de intervenție la nivel european și am susținut (adoptat ieri!) un nou mecanism de protecție civilă.

Ce trebuie să știți: riscuri, măsuri luate la nivel european, cum se transmite/manifestă și cum putem preveni boala:

A. Riscuri:

1. Virusul se răspândește rapid. Contagiozitatea (3) este comparabilă cu SARS și de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere. Numărul cazurilor se apropie rapid de 100.000 (98,424) și sunt cazuri pe mai multe continente.
2. Mortalitatea e în creștere -3,44% (3386 de decese).(!!!) de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere).
3. Amenință acum și Europa. Italia (3,858 cu 148 de decese), Franța(545) și Germania (423 cu 7 decese) sunt cele mai afectate.
4. Suntem într-o situație care evoluează la nivel european.
5. Numărul cazurilor a crescut de 10 ori în doar trei săptămâni (3400 de cazuri) și a apărut primul caz de coronavirus la copii. Numărul cazurilor din afara Chinei s-a dublat la fiecare 5 zile.
6. E doar o chestiune de timp până ca pandemia să fie declarată.
7. Îngrijorările sunt legate de riscul să genereze mutații -care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin. Se adaugă multe alte necunoscute și date care trebuie confirmate (s-a afirmat chiar existența a 2 tipuri de virus- S (ce duce la forme clinice ușoare) și L (cu forme clinice severe) dar nu e clar dacă vorbim de 2 virusuri cu infectare diferită).

B. Măsuri luate la nivel european:

1. Am cerut ieri (din nou!!!) Comisiei Europene aplicarea unui plan unic de intervenție la nivel european pentru a limita (pe cât posibil) riscul de răspândire a coronavirusului și a fi cât mai pregătiți pentru o eventuală extindere a coronaviruslui. Acum acest plan include mai multe scenarii posibile.
2. Am susținut și adoptat ieri noul mecanism european de protecție civilă, ce prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză, a fost adoptat azi de Comisia de Sănătate a Parlamentului European.
3. În acest context Comisia Europeană a crescut gradul de risc de la moderat la înalt (în ceea ce privește răspândirea și impactul asupra sistemelor de sănătate) iar ECDC afirmă că e momentul ca statele membre să-și activeze inclusiv planurile de: a) pregătire (și de suplimentare) a personalului medical și a paturilor de spital, b)consolidare a măsurilor de prevenție/intervenție cu avizul OMS/ECDC după evaluarea evoluției locale.

C. Cum se transmite/manifestă:

1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:
a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

3. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile.

4. Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii

Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

D. Cum prevenim: 5 măsuri (similare oricărei viroze):

1 (!!!) Evitaţi aglomeraţiile (precum întrunirile publice sau transportul în comun unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.”, scrie Tudor Ciuhodaru.

Reamintim că autorităţile au confirmat, joi seară, al şaptelea caz de infectare cu noul coronavirus în România, la o adolescentă de 16 ani, colegă de clasă cu elevul de 16 ani din Timişoara. Tânăra este transferată la spitalul Victor Babeş din Timişoara. Restul probelor prelevate au ieşit negative.

Citeşte şi Autorităţile sunt în alertă. Bărbatul din Galaţi suspect de coronavirus a fugit din ţară

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători