Daniel Funeriu l-a ironizat pe Tudor Gheorghe, pe motiv ca spectacolul intitulat „Degeaba 30” are melodii pesimiste, care atacă Uniunea Europeană, sistemul de justitie și protestatarii din Piaţa Victoriei. Fostul ministru al educației s-a arătat revoltat și a postat un mesaj pe Facebook, in care l-a numit pe Tudor Gheorghe „rapsod mizerabil” și „canalie talentata”.
Mesajul lui Daniel Funeriu a strâns in doar câteva ore mii de aprecieri și mesaje, unele pozitive, altele impotriva, intrucat au fost internauţi care l-au criticat pentru limbajul folosit la adresa lui Tudor Gheorghe, mai ales că a fost ministru al Educaţiei. Și Andrei Caramitru, fostul consilier al lui Dan Barna, l-a acuzat pe Tudor Gheorghe de propagandă pro-comunistă.
„Băi talent: nu ți-e rușine la senectute să spui că e totuna să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă 4 zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E totuna să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colț de stradă? Johnny Mandolină, e același lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceaușescu, eu și mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-și revadă frații și părinții, și tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine ești tu, mă, să-ți permiți să dai sentințe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înțeles că lumea evoluează și respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, și îți spun atât: să-ți fie rușine, canalie talentată!”, este mesajul lui Daniel Funeriu.
Tudor Gheorghe a reacţşionat pentru Adevărul.
„Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E aşa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini. Dacă nu exista nicio reacţie mi se părea ciudat. Dar, bravo lor! Eu cred în ce am făcut şi nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoşi. Eu sunt mai delicat”, a spus Tudor Gheorghe.
Artistul a explicat şi de ce şi-a numit spectacolul „Degeaba”, sugerând că cei care îl critică l-au interpretat greşit: „Dacă asculţi tot spectacolul, de la cap la coadă, îţi dai seama despre ce e vorba. Dar ei dacă nu au văzut spectacolul şi doar au luat fragmente… au scos din context. Spectacolul începe cu un omagiu profund, adevărat şi trist pentru cei care şi-au dat viaţa în ’89, pentru cei care au murit ca eu şi noi să stăm liniştiţi, să cântăm şi să putem să ascultăm aceste versuri. Se cheamă „Degeaba”, dar nu pentru că nu s-a făcut nimic în ţara asta, ci pentru că o generaţie întreagă nu mai are încredere. E ţipătul de disperare al unei generaţii care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor, o generaţie care a fost păcălită, care a tot aşteptat şi a tot aşteptat şi nu se întâmplă nimic”.