UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, în cadrul dezbaterii „Cine face politică penală în România”, că Ministerul Justiţiei este în perioada în care aşteaptă propuneri de îmbunătăţire a celor patru coduri – penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă – şi de aducere a lor în parametrii constituţionali, ceea ce reprezintă o muncă „laborioasă” şi nu trebuie să ne facem iluzia că proiectele vor fi gata în viitorul apropiat, proiecţia fiind „undeva prin toamnă”.
„La momentul prezent, Ministerul Justiţiei a declanşat o procedură de evaluare a celor patru coduri, care sunt pilonii sistemului juridic românesc, penal, procedură penală, civil, procedură civilă. Am transmis o invitaţie personalizată fiecărui distins membru al fostelor comisii de elaborare a celor patru coduri, la facultăţile de drept, la Academie, la Institutul de Cercetări Juridice, la Uniunea barourilor, la avocatură, la notariat, la CSM, DNA, DIICOT, ÎCCJ, fiecărui cetăţean jurist sau nejurist care are de spus ceva în modificarea şi adaptarea celor patru coduri”, a afirmat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a susţinut că proiecţia până când aceste coduri vor fi finalizate este „undeva prin toamnă”, în condiţiile în care este vorba despre o muncă „laborioasă”.
„Suntem în perioada în care aşteptăm propuneri de îmbunătăţire, de modificare a codurilor, de aducerea lor în parametrii constituţionali, la standarde europene. E o muncă laborioasă, doresc să o reuşim şi bine. Proiecţia este undeva pe toamnă, nu ne facem iluzia că mâine, gata, venim cu un proiect. Aşteptăm de la societatea civilă, de la oricine are un cuvânt de spus, un argument consistent de adus să ni le transmită, să transmită propuneri de îmbunătăţire, de modificare a celor patru coduri”, a conchis Tudorel Toader.
„Am exprimat și exprim rezerve față de faptul că acest Cod penal care consacră politica penală, cu aplicabilitate de la 1 februarie 2014, a fost adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului, fapt care a făcut inaplicabilă dezbaterea parlamentară, necesară după Constituție, de natură să îmbunătățească ceea ce era de îmbunătățit, dovadă faptul că, ulterior, de la intrarea în vigoare, atât cu referire la Codul penal, cât și cu referire la Codul de procedură penală, instanța de contencios constituțional a constatat multe soluții legislative ca fiind neconstituționale, ca fiind adoptate, promovate și aplicate prin încălcarea exigențelor constituționale”, a precizat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
El a adăugat că politica penală trebuie să fie coerentă, stabilă și în parametri constituționali.
„Politica penală trebuie să fie structurată, fundamentată, să aibă coerență, stabilitate și să fie aplicabilă în parametri constituționali, nu numai celor de azi și celor de mâine, de răspoimâine, pentru că, până la urmă, comportamentul cetățeanului în respect față de legea penală se formează greu și pe termen lung, fără schimbări luate în condițiile lipsei de dezbatere parlamentară”, a spus ministrul Justiției.