„Ieri am trimis la Guvern proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal și Procedură Penală, în acord cu deciziile Curții Constituționale, pentru transpunerea unei directive privind confiscarea extinsă și transpunerea unei alte directive privind transpunerea victimelor infracțiunilor”, a declarat jurnaliștilor ministrul justiției Tudorel Toader.
El a afirmat, totodată, că în prezent se lucrează la finalizarea ultimelor modificări la pachetul de legi privind Justiția.
„Pachetul cuprinde trei legi: Legea 303, 304, 317. Toate din 2004. Săptămâna viitoare, cred eu, voi prezenta acel pachet de legi la Guvern, după care îl voi trimite CSM pentru avize, că-s legile justiției, și CSM este avizator, dar cu precizarea pe care o știți foarte bine: avizul CSMului nu este unul conform, obligatoriu, este un aviz consultativ. Și la codul ăsta căruia i-am dat drumul, multe sugestii, propuneri le-am luat în considerare, pe altele nu. Nu pentru că nu ar fi fost bune dar pentru că ieșeau din limita proiectului de lege. Erau propuneri de lege ferenda și nu de transpunere a deciziilor Curții. Prin urmare, prezint pachetul de legi la Guvern, îl trimit CSM pentru avizare, un aviz consultativ. Dintre ele pe unele le vom reține, pe altele nu. Nu am de unde să știu ce observații primesc. Îl trimitem pe procedura normală de legiferare”, a declarat Tudorel Toader, potrivit Agerpres.
Ministrul Justiției a afirmat totodată că pachetul celor trei legi, care sunt din 2004, trebuie actualizat.
„Sigur, cele trei legi sunt din 2004. Au trecut 13 ani. Am intrat în Uniunea Europeană. După 13 ani legile trebuiesc aduse la nivelul zilelor pe care le trăim și cu o proiecție de viitor. Prin urmare, vor fi modificări. Chiar și legile justiției vor fi puse de acord cu deciziile Curții Constituționale. Și acolo au fost multe decizii. Prin urmare, vor fi modificări necesare din perspectiva legilor Curții, și vor mai fi modificări, poate, unele de oportunitate. Altele, sigur, de readucere a legilor justiției în parametrii puterii judecătorești, o putere stabilă exercitată de profesioniști, specialiști ai dreptului”, a conchis ministrul Justiției.
Proiectul de lege privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală din perspectiva deciziilor Curții Constituționale se va afla „aproape sigur” pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, a anunțat premierul Sorin Grindeanu joi, 18 mai.
„Astăzi (…) aproape sigur va intra pe ordinea de zi acel proiect de lege legat de modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală din perspectiva deciziilor Curții Constituționale, acel proiect care a fost dezbătut și a parcurs toți pașii și care va fi trimis după aceea în Parlament”, a declarat Grindeanu, într-o conferință de presă.
Potrivit șefului Executivului, includerea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi a acestui proiect de lege depinde de primirea avizului de la Consiliul Legislativ, după ce s-au primit celelalte avize, inclusiv cele de la CSM.
„Am avut o discuție cu domnul ministru aseară și mi-a spus că, dacă îi va veni în timp util și avizul de la Consiliul Legislativ… Știți că e ultimul, cel care închide, a parcurs toți pașii, aviz de la CSM. Sunt consultative, dar are toate aceste avize. Vreau să fac precizarea că acest proiect de lege se referă la modificările strict legate de deciziile Curții Constituționale. Are și o componentă privind aplicarea unei directive europene”, a spus Grindeanu.
Premierul a mai spus că în următoarele două săptămâni vor fi discutate legile Justiției.
„În următoarele maxim 2 săptămâni se va veni cu legile Justiției, de organizare, una dintre ele fiind cea legată și de răspunderea magistraților, urmând a se porni dezbaterile (…) — și asta e pe termen mediu și lung — (…) pe eventualele modificări ale Codului penal și ale Codului de procedură penală”, a mai afirmat Grindeanu.