Tudorel Toader şi-a prezentat bilanţul la doi ani de mandat la Ministerul Justiţiei UPDATE

Ministrul Justiţiei şi-a prezentat luni bilanţul activităţii la Ministerul Justiţiei, pe parcursul celor doi ani de mandat.
Filip Stan
04 mart. 2019, 06:42
Tudorel Toader şi-a prezentat bilanţul la doi ani de mandat la Ministerul Justiţiei UPDATE

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni, cu ocazia prezentării bilanţului, că în cei doi ani de mandat a încercat să pună în centrul activităţii cetăţeanul şi drepturile acestuia.

„Sigur, am încercat în cei doi ani de zile (…) ca prin activitatea desfăşurată să pun, să punem în centrul activităţii cetăţeanul, care are dreptul să îşi valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituţie, prin legi sau acte normative infraconstituţionale, cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numeşte actul de înfăptuire a justiţiei”, a declarat Toader.

El a adăugat că a încercat, încă de la preluarea mandatului de ministru, să facă o evaluare a situaţiei în care se afla sistemul judiciar.

„De la început am încercat o radiografie a sistemului judiciar, dincolo de documentele pe care le-am primit de la ministrul precedent, dincolo de ceea ce ştiam, ceea ce colegii au împărtăşit, rapoartele de activitate pe anii precedenţi de la autorităţile judiciare, aşadar am încercat să realizăm o radiografie a sistemului judiciar, să observăm ceea ce este pozitiv, ceea ce trebuie consolidat şi dezvoltat pentru acest serviciu de interes public, actul de justiţie pentru cetăţean, să vedem, unde sunt anumite (…) aspecte ce trebuiesc înlăturate, care trebuiesc consolidate. Ca o concluzie generală, sigur că activitatea de înfăptuire a justiţiei s-a realizat şi se realizează în slujba cetăţeanului, dar sigur aţi văzut, am văzut că sunt şi aspecte negative, care trebuiesc eliminate sau care trebuiesc consolidate”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Raportul de activitate de 85 de pagini, despre care Tudorel Toader a afirmat că are „o formă în sinteză”, a fost postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Documentul cuprinde şase secţiuni, dintre care prima, intitulată „Justiţia mai aproape de cetăţean”, se referă, printre altele, la facilitarea accesului la justiţie şi infrastructura sistemului judiciar.

În secţiunea intitulată „O justiţie europeană”, ministrul vorbeşte despre cooperarea juridică internaţională, inclusiv în privinţa drepturilor omului.

Alte secţiuni sunt dedicate rolului Ministerului Justiţiei în procesul de elaborare a actelor normative, relaţia cu profesiile liberale şi eficientizarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Ultima secţiune a raportului de activitate, de peste 20 de pagini, este intitulată „Transparenţa instituţională şi relaţia cu comunitatea”. 

_______

UPDATE Tudorel Toader a declarat luni că problema penitenciarelor este una sistemică, dar în urma unui acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei urmează să se construiască două noi penitenciare.

„Când am venit ministru al Justiţiei, în spaţiul public, chiar şi european, se vorbea despre problema condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare. A existat decizia-pilot. (…) Personal am mers la CEDO şi am avut o întrevedere cu preşedintele CEDO, în care am prezentat Memorandumul, acea foaie de parcurs, cu măsurile pe care le aveam în momentul acela în vedere. (…) Sigur, nu s-a rezolvat, pentru că problema penitenciarelor devenise o problemă sistemică, care s-a creat în ani şi ani de zile şi pe care nu puteai să o rezolvi într-o săptămână, într-o lună şi nici măcar într-un an de zile”, a afirmat Tudorel Toader, care şi-a prezentat, la sediul MJ, raportul de activitate la doi ani de mandat.

El a vorbit despre mai multe proiecte pe care le are în desfăşurare, în special construirea a două noi penitenciare.

„Am discutat, şi încheiat, şi dezvoltat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut pentru o sumă considerabilă în vederea construirii a două noi penitenciare, cel de la Berceni din Prahova, cel de Unguriu din Buzău, de modernizare a unui centru de menţinere şi recuperare a sănătăţii funcţionarilor cu statut public din penitenciare, mă refer la Centrul de Rotbav şi înfiinţarea unui centru de pregătire în Pantelimon, în sediul început pentru fostul Parchet Naţional Anticorupţie, în care să facem un centru de instruire, de formare profesională pentru cei 13.000 şi ceva de funcţionari publici cu statut special din penitenciare, pentru că astăzi cei care dobândesc o pregătire de nivel superior sunt cursanţi şi absolvenţi ai Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza'”, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că acest proiect se află într-o fază avansată de legiferare, adică a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

„Am eliberat un proiect de lege privind finanţarea activităţilor din penitenciare. Sunt penitenciare în Europa care verifică lucrările realizate de către deţinuţi. Scopul nu e de a îmbogăţi penitenciarul – scopul e de a da deţinutului şansa, perspectiva valorificării creaţiilor pe care le realizează, încurajându-i să lucreze, să îşi dezvolte acele aptitudini. (…) Nu e vorba de o sursă de câştig, ci o formă de reintegrare socială, de redobândire a abilităţilor pentru momentul în care se vor reintegra şi vor intra în viaţa publică”, a mai spus Tudorel Toader. 

_______

UPDATE Ministrul Justiţiei Tudorel Toader îşi prezintă bilanţul la doi ani de mandat. Toader a preluat mandatul de ministru pe fondul protestelor de stradă provocate de OUG 13, iar acum, la doi ani de mandat, se confruntă cu protestele organizate faţă de OUG 7, care modifică legile justiţiei. În prima sa zi la minister, Toader afirma, referindu-se la reacţiile provocate de OUG 13, că „orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat, orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive”.

„Am încercat în cei doi ani ca prin activitatea mea să punem în centrul activităţii cetăţeanul, care are dreptul să-şi valorifice drepturile fundamentale din Constituţie şi din legi, cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public – actul de înfăptuire a justiţiei”, a spus Tudorel Toader la începutul prezentării raportului.

Raportul de evaluare, care are 85 de pagini, va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

_______

În plin scandal privind modificările aduse legilor justiţiei, Tudorel Toader anunţă o nouă evaluare – a lui.

 

Ministrul Justiţiei i-a prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă proiectul de modificare a OUG 7, prin care Guvernul a adus, în ședința din 19 februarie, mai multe și controversate modificări legilor Justiției. OUG 7 a intrat în dezbaterea Parlamentului, iar magistrații au cerut abrogarea ei, amenințând că vor continua protestele până când se va întâmpla acest lucru. Premierul Dăncilă declara, la începutul acestei săptămâni, că Executivul nu va renunța la OUG 7.

Devenit ministru în urma demisiei lui Florin Iordache, considerat principalul responsabil pentru emiterea OUG 13, Tudorel Toader afirma, în prima zi la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile provocate de actul normativ: „Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm din ce-i bun, învăţăm şi din ce-i mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei, legea este o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului”, 

Primul anunţ făcut de Toader după preluarea portofoliului a fost cel vonform căruia va iniţia un proiect de lege pentru a pune în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale,

„Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ni le cere şi sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioada şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune de acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele Curţii şi, dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului, vom iniţia un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia cu deciziile Curţii”, spunea Tudorel Toader, în prima zi la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a vorbit şi despre un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse în legislaţie.

„Tot la fel, vom verifică ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are”, a precizat Toader.

Tot în prima zi ca ministru, Tudorel Toader a pledat în faţa CCR, în cadrul audierilor privind existenţa unui conflict constituţional între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea unei ordonanţe şi a cerut ca CCR să dispună şi pe viitor măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

„Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normativ. Ministerul Public aplică legea, iar, scrie în concluziile pe care le prezint, nu controlează din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative”, a afirmat el atunci.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)