Tudorel Toader şi-a prezentat bilanţul la doi ani de mandat la Ministerul Justiţiei UPDATE

Ministrul Justiţiei şi-a prezentat luni bilanţul activităţii la Ministerul Justiţiei, pe parcursul celor doi ani de mandat.
Filip Stan
04 mart. 2019, 06:42
Tudorel Toader şi-a prezentat bilanţul la doi ani de mandat la Ministerul Justiţiei UPDATE

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni, cu ocazia prezentării bilanţului, că în cei doi ani de mandat a încercat să pună în centrul activităţii cetăţeanul şi drepturile acestuia.

„Sigur, am încercat în cei doi ani de zile (…) ca prin activitatea desfăşurată să pun, să punem în centrul activităţii cetăţeanul, care are dreptul să îşi valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituţie, prin legi sau acte normative infraconstituţionale, cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numeşte actul de înfăptuire a justiţiei”, a declarat Toader.

El a adăugat că a încercat, încă de la preluarea mandatului de ministru, să facă o evaluare a situaţiei în care se afla sistemul judiciar.

„De la început am încercat o radiografie a sistemului judiciar, dincolo de documentele pe care le-am primit de la ministrul precedent, dincolo de ceea ce ştiam, ceea ce colegii au împărtăşit, rapoartele de activitate pe anii precedenţi de la autorităţile judiciare, aşadar am încercat să realizăm o radiografie a sistemului judiciar, să observăm ceea ce este pozitiv, ceea ce trebuie consolidat şi dezvoltat pentru acest serviciu de interes public, actul de justiţie pentru cetăţean, să vedem, unde sunt anumite (…) aspecte ce trebuiesc înlăturate, care trebuiesc consolidate. Ca o concluzie generală, sigur că activitatea de înfăptuire a justiţiei s-a realizat şi se realizează în slujba cetăţeanului, dar sigur aţi văzut, am văzut că sunt şi aspecte negative, care trebuiesc eliminate sau care trebuiesc consolidate”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Raportul de activitate de 85 de pagini, despre care Tudorel Toader a afirmat că are „o formă în sinteză”, a fost postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Documentul cuprinde şase secţiuni, dintre care prima, intitulată „Justiţia mai aproape de cetăţean”, se referă, printre altele, la facilitarea accesului la justiţie şi infrastructura sistemului judiciar.

În secţiunea intitulată „O justiţie europeană”, ministrul vorbeşte despre cooperarea juridică internaţională, inclusiv în privinţa drepturilor omului.

Alte secţiuni sunt dedicate rolului Ministerului Justiţiei în procesul de elaborare a actelor normative, relaţia cu profesiile liberale şi eficientizarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Ultima secţiune a raportului de activitate, de peste 20 de pagini, este intitulată „Transparenţa instituţională şi relaţia cu comunitatea”. 

_______

UPDATE Tudorel Toader a declarat luni că problema penitenciarelor este una sistemică, dar în urma unui acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei urmează să se construiască două noi penitenciare.

„Când am venit ministru al Justiţiei, în spaţiul public, chiar şi european, se vorbea despre problema condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare. A existat decizia-pilot. (…) Personal am mers la CEDO şi am avut o întrevedere cu preşedintele CEDO, în care am prezentat Memorandumul, acea foaie de parcurs, cu măsurile pe care le aveam în momentul acela în vedere. (…) Sigur, nu s-a rezolvat, pentru că problema penitenciarelor devenise o problemă sistemică, care s-a creat în ani şi ani de zile şi pe care nu puteai să o rezolvi într-o săptămână, într-o lună şi nici măcar într-un an de zile”, a afirmat Tudorel Toader, care şi-a prezentat, la sediul MJ, raportul de activitate la doi ani de mandat.

El a vorbit despre mai multe proiecte pe care le are în desfăşurare, în special construirea a două noi penitenciare.

„Am discutat, şi încheiat, şi dezvoltat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut pentru o sumă considerabilă în vederea construirii a două noi penitenciare, cel de la Berceni din Prahova, cel de Unguriu din Buzău, de modernizare a unui centru de menţinere şi recuperare a sănătăţii funcţionarilor cu statut public din penitenciare, mă refer la Centrul de Rotbav şi înfiinţarea unui centru de pregătire în Pantelimon, în sediul început pentru fostul Parchet Naţional Anticorupţie, în care să facem un centru de instruire, de formare profesională pentru cei 13.000 şi ceva de funcţionari publici cu statut special din penitenciare, pentru că astăzi cei care dobândesc o pregătire de nivel superior sunt cursanţi şi absolvenţi ai Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza'”, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că acest proiect se află într-o fază avansată de legiferare, adică a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

„Am eliberat un proiect de lege privind finanţarea activităţilor din penitenciare. Sunt penitenciare în Europa care verifică lucrările realizate de către deţinuţi. Scopul nu e de a îmbogăţi penitenciarul – scopul e de a da deţinutului şansa, perspectiva valorificării creaţiilor pe care le realizează, încurajându-i să lucreze, să îşi dezvolte acele aptitudini. (…) Nu e vorba de o sursă de câştig, ci o formă de reintegrare socială, de redobândire a abilităţilor pentru momentul în care se vor reintegra şi vor intra în viaţa publică”, a mai spus Tudorel Toader. 

_______

UPDATE Ministrul Justiţiei Tudorel Toader îşi prezintă bilanţul la doi ani de mandat. Toader a preluat mandatul de ministru pe fondul protestelor de stradă provocate de OUG 13, iar acum, la doi ani de mandat, se confruntă cu protestele organizate faţă de OUG 7, care modifică legile justiţiei. În prima sa zi la minister, Toader afirma, referindu-se la reacţiile provocate de OUG 13, că „orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat, orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive”.

„Am încercat în cei doi ani ca prin activitatea mea să punem în centrul activităţii cetăţeanul, care are dreptul să-şi valorifice drepturile fundamentale din Constituţie şi din legi, cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public – actul de înfăptuire a justiţiei”, a spus Tudorel Toader la începutul prezentării raportului.

Raportul de evaluare, care are 85 de pagini, va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

_______

În plin scandal privind modificările aduse legilor justiţiei, Tudorel Toader anunţă o nouă evaluare – a lui.

 

Ministrul Justiţiei i-a prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă proiectul de modificare a OUG 7, prin care Guvernul a adus, în ședința din 19 februarie, mai multe și controversate modificări legilor Justiției. OUG 7 a intrat în dezbaterea Parlamentului, iar magistrații au cerut abrogarea ei, amenințând că vor continua protestele până când se va întâmpla acest lucru. Premierul Dăncilă declara, la începutul acestei săptămâni, că Executivul nu va renunța la OUG 7.

Devenit ministru în urma demisiei lui Florin Iordache, considerat principalul responsabil pentru emiterea OUG 13, Tudorel Toader afirma, în prima zi la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile provocate de actul normativ: „Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm din ce-i bun, învăţăm şi din ce-i mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei, legea este o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului”, 

Primul anunţ făcut de Toader după preluarea portofoliului a fost cel vonform căruia va iniţia un proiect de lege pentru a pune în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale,

„Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ni le cere şi sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioada şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune de acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele Curţii şi, dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului, vom iniţia un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia cu deciziile Curţii”, spunea Tudorel Toader, în prima zi la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a vorbit şi despre un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse în legislaţie.

„Tot la fel, vom verifică ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are”, a precizat Toader.

Tot în prima zi ca ministru, Tudorel Toader a pledat în faţa CCR, în cadrul audierilor privind existenţa unui conflict constituţional între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea unei ordonanţe şi a cerut ca CCR să dispună şi pe viitor măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

„Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normativ. Ministerul Public aplică legea, iar, scrie în concluziile pe care le prezint, nu controlează din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative”, a afirmat el atunci.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Drone neidentificate observate deasupra bazelor aeriene din Marea Britanie
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy