Ministrul Justiţiei a declarat că la nivelul întregii ţări este o problemă reală arhivarea documentelor oficiale din justiţie, care trebuie păstrate 90 de ani. Conform lui Toader, în multe dintre situaţii, documentele sunt păstrate pe holuri, la subsoluri, în condiţii de temperatură şi umiditate necorespunzătoare.
„Documentele oficiale din justiţie se păstrează 90 de ani ca să putem valorifica drepturile pe care aceste documente le-au consacrat, le-au consfinţit pentru noi sau pentru succesori. Nu avem spaţii suficiente pentru arhive în toată ţara. Cele existente sunt necorespunzătoare, unele spaţii de depozitare ocupă din spaţiile care ar fi atât de necesare activităţii judiciare, alteori neexistând spaţii corespunzătoare de arhivare, instanţele de judecată, parchetele au închiriat alte spaţii de la particulari”, a spus ministrul,citat de News.ro.
Toader a adăugat că pentru a rezolva această problemă se vor amenaja 15 arhive la nivelul fiecărei curţi de apel.
„Avem un program de construcţie de arhive. Vor fi 15 arhive la nivelul fiecărei curţi de apel unde vor fi arhivate documentele de la nivelul instanţelor de judecată, parchetelor de pe lângă instanţele de judecată, dar şi penitenciarele arondate. Am identificat cele mai adecvate amplasamente, majoritatea pe terenurile aparţinând penitenciarelor, care se află în coordonarea Ministerului Justiţiei. Am luat în considerare poziţionarea geografică şi existenţa utilităţilor”, a spus el.
Arhiva Curţii de Apel Galaţi va urma să fie construită pe un teren de 5.000 de metri al Penitenciarului Focşani.
„În una-două săptămâni vor veni experţi de la Banca Mondială care fac vizite de documentare, de evaluare. Avem banii necesari pentru construcţia celor 15 arhive, din proiecte derulate sau iî curs de derulare cu Banca Mondială, care au permis unele consistente economii din care să facem respectivele arhive. Dacă vă duceţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie puteţi observa că sunt pe hol teancuri de dosare care nu sunt din cele operative, cele curente arhivate, arhiva nu se face pe hol. La Curtea de Apel Craiova undeva la demisol stau dosarele unul peste altul. Acest program care e în stadiu destul de avansat presupune rezolvarea unei probleme naţionale. Ştim unde se duc documentele, unde sunt arhivate. Va fi o instituţie separată, nu afectăm penitenciarul, nu se intră în curtea penitenciarului”, a explicat Toader.