Tudorel Toader a declarat, vineri, pentru News.ro că sesizările depuse de mai multe organizaţii sau persoane la CCR sunt „inadmisibile”.
Şi alţi constituţionalişti consultaţi de News.ro spun că, cel mai probabil, judecătorii CCR, pe masa cărora se află sesizările depuse de mai multe organizaţii sau persoane fizice, le vor declara „inadmisibile”.
„Curtea Constituţională se autosesizează sau se sesizează din oficiu într-o singură situaţie, şi anume atunci când este vorba despre revizuirea Constituţiei. În rest, absolut niciodată. Să aşteptăm decizia Curţii, însă este foarte puţin probabil ca acum să ia o decizie de anulare a alegerilor (n.red. şi în condiţiile în care în străinătate votarea a început deja de azi noapte, de la ora locală 1.00)”, a explicat Tudorel Toader.
În ceea ce priveşte documentele declasificate, care se află pe masa CCR pentru consultare, specialiştii consultaţi de News.ro spun că judecătorii le vor analiza, cel mai probabil, la momentul confirmării rezultatelor alegerilor, după turul al doilea al alegerilor şi abia atunci vor lua o decizie într-un sens sau altul.
Joi seară, Elena Lasconi a fost întrebată, la TVR, dacă va face contestaţie la CCR deoarece judecătorii Curţii au anunţat că doar candidaţii calificaţi în turul II pot face acest lucru. Ea a răspuns că nu intenţionează să facă acest lucru pentru că România este „într-un moment atât de tensionat în societate” încât e ca şi cum ar umbla „cu o torţă, cu o flacără mare prin benzinărie”.
„Mi se pare că deja e prea mult pentru cetăţeni”, a declarat Elena Lasconi. Ea a precizat că instituţiile statului trebuie întărite şi că dacă acestea şi-ar fi făcut treaba, nu ar fi fost candidaţi suveranişti în campania electorală.
Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, joi seară, că petiţiile şi cererile referitoare la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate. ”În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”, a arătat CCR.
Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
În raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, SRI consemnează acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.
Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la Preşedinţie Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT.
Potrivit SRI, reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
Mai multe organizaţii neguvernamentale şi experţi electorali solicită demisia preşedintelui AEP Toni Greblă după apariţia imaginilor cu el la o petrecere privată alături de persoane din anturajul lui Călin Georgescu
Mai multe organizaţii neguvernamentale şi experţi electorali solicită demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, după ce au apărut imagini cu acesta la o petrecere privată alături de persoane apropiate de AUR şi care acum se află în anturajul lui Călin Georgescu, candidat plasat pe primul loc în urma turului l al alegerilor prezidenţiale. Semnatarii scrisorii prin care este cerută demisia lui Toni Greblă consideră că aceasta este incompatibil cu poziţia de preşedinte AEP.
Mai multe organizaţii neguvernamentale şi experţi electorali au transmis, vineri, o scrisoare, prin care solicită demidia lui Toni Greblă, afirmând că două investigaţii de presă pun din nou sub semnul întrebării imparţialitatea lui Toni Greblă, preşedintele AEP.
”Publicaţia Adevărul prezintă imagini de la o petrecere privată, din decembrie 2022, la care dl. Greblă a participat alături de persoane apropiate Alianţei pentru Unitatea Românilor. Aceste persoane sunt suspectate de simpatii legionare, incompatibile cu democraţia şi statul de drept. Astăzi, aflăm că aceste persoane se regăsesc în anturajul candidatului Călin Georgescu, ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidat acuzat chiar de instituţiile statului că este susţinut de un actor statal ostil, propagă idei fasciste şi neagă prevederi ale Constituţiei”, se arată în scrisoare.
Semnatarii documentului au adăugat că locuinţa în care s-a desfăşurat întâlnirea privată este exact sediul informal de campanie al lui Călin Georgescu, iar una dintre persoanele lângă care apare Toni Greblă în aceste imagini este conectată financiar şi politic cu persoane apropiate de partide pro-ruse din Republica Moldova, după cum au dezvăluit publicaţiile Snoop şi Captura.
De asemenea, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi experţi electorali au afirmat că publicaţia Aktual24 publică imagini care arată că soţia preşedintelui AEP, Mihaela Greblă, distribuie materiale de propagandă electorală prin social media, pentru Călin Georgescu, ”candidat aflat în centrul unor acuzaţii grave formulate de instituţiile statului”.
Cei care îi cer demisia lui Toni Greblă consideră că explicaţiile oferite de şeful AEP ”au fost insuficiente şi au încercat minimizarea gravităţii faptelor prezentate”. Ei consideră că preşedintele instituţiei care organizează alegerile ”are datoria de a evita orice situaţie care i-ar pune sub semnul întrebării integritatea şi neutralitatea”.
De asemenea, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi experţi electorali mai amintesc faptul că AEP nu a dat niciun răspuns relevant solicitărilor repetate ale organizaţiilor independente, susţinute şi de numeroşi cetăţeni, cu privire, la lămurirea inconsistenţelor din raportările financiare ale lui Călin Georgescu.
”Campania candidatului în cauză pretinde că are buget zero, în condiţiile în care este evident o masivă şi costisitoare operaţiune de propagandă în mediul online. De asemenea, AEP a oprit fără explicaţii publicarea de date privind raportările financiare din 8 până în 25 noiembrie, afectând transparenţa procesului electoral. În contextul alegerilor recente din Republica Moldova, unde a avut loc o fraudă masivă legată de finanţarea campaniei, ne-am fi aşteptat ca instituţia să fie pregătită pentru verificarea cât mai rapidă, din propria iniţiativă a unor cazuri care afectează semnificativ integritatea procesului electoral”, se mai arată în document.
Totodată, recent, publicaţia Snoop a arătat că una din primele decizii ale lui Toni Greblă, după numirea în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, a fost să-şi mărească ilegal salariul. „Ilegalitatea deciziei a fost constatată de Curtea de Conturi. Menţionăm acest fapt pentru că este un indiciu privind lipsa de integritate a domnului Greblă. Considerăm că domnului Greblă este incompatibil cu poziţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi solicităm demisia sa de îndată”, au mai transmis semnatarii scrisorii.
Documentul este semnat de următoarele organizaţii şi persoane: Expert Forum, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul FILIA, Funky Citizens, Miliţia Spirituală, ActiveWatch,Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Respiro Human Rights Research Centre, Asociaţia Civica,Asociaţia Rădăuţiul Civic, Centrul pentru Resurse Civice, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Studiul Democraţiei, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă, FONSS – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Mircea Kivu, sociolog, Maria Krause, expert electoral independent, DOR – Romanian Diaspora The Diaspora Initiative , FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile , Centrul de Resurse Juridice , Asociaţia A.R.T Fusion