„Trendul populaţiei penitenciar mi s-a spus că este în scădere, dar în opinia şi convingerea mea nu se datorează atât faptului că s-a adoptat legea privind recursul compensatoriu. Eu cred că se datorează în primul rând modului în care legiuitorul penal şi-a schimbat politica penală de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional, şi anume trecerii de la Codul penal din ’68, cu multele modificări, până în februarie 2014 unde era o politică penală preponderent represivă, cu pedepse mari. Noul Cod Penal din februarie 2014 a adoptat o politică penală cu puternice accente preventive, pe reeducare şi reintegrare socială a celor care au comis infracţiuni”, a declarat Tudorel Toader la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), conform News.ro.
Tudorel Toader a afirmat că „apreciază” că, dintre cei care au beneficiat de liberarea în baza recursului compensatoriu, cei mai mulţi au trecut „prin filtrul instanţei de judecată, prin liberare condiţionată” şi doar o mică parte au beneficiat prin împlinirea termenului, fiind considerate şase zile executate la fiecare 30 de detenţie.
MInistrul Justiţiei a mai spus, invocând datele prezentate de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, că 5,02 la sută dintre cei liberaţi în baza recursului compensatoriu au recidivat.
„Subliniez acest aspect pentru că în spaţiul public au apărut accente neadecvate în sensul că beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare, au recidivat”, a spus Tudorel Toader.