Aceasta este a doua contrazicere majoră pe care CSM i-o opune ministrului Justiţiei, după cea privind inexistenţa unei soluţii de clasare într-un dosar al preşedintelui Klaus Iohannis din partea procurorului Augustin Lazăr.
Dezvăluirea a fost făcută de jurnalistul Liviu Avram, care a găsit calificativul „foarte bine” în raportul CSM din 2016, prin care Secţia pentru procurori a Consiliului a avizat pozitiv candidatura lui Augustin Lazăr la şefia Parchetului General.
„Din datele existente la nivelul direcţiei de specialitate, rezultă că domnul procuror Augustin Lazăr (…) la ultima evaluare a activităţii profesionale a fost apreciat cu calificativul foarte bine„, se arată la pagina 3 din Hotărârea nr. 258/2016 a CSM, prin care Secţia pentru procurori a evaluat candidatura lui Augustin Lazăr.
De altfel, evaluarea CSM a fost pozitivă, cu recomandarea de acceptare a candidaturii lui Augustin Lazăr la şefia Parchetului General.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a cerut revocarea din funcţie a lui Augustin Lazăr pe baza unui raport de evaluare în 20 de puncte a activităţii manageriale a procurorului general. Una dintre criticile aduse de Tudorel Toader este că la dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr „nu s-a identificat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului: obţinerea calificativului foarte bine la ultima evaluare”.
Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis.
Documentul a fost invocat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr.
În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că marţi va prezenta procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale „celui care ocupă postul de procuror general”, subliniind că dosarul de la Ministerul Justiţiei, CSM şi cel de la Preşedinţie ar trebui să fie identice.