„Aşteptăm întâi decizia Curţii, motivarea ei integrală, nu numai comunicatul, după care vom face dezbateri cu profesioniştii dreptului, cu societatea civilă, pentru a vedea care poate fi pragul acela rezonabil, de natură să pună de acord prevederile din Codul penal cu decizia Curţii Constituţionale. Din ce rezultă citind comunicatul Curţii, se va pune un prag, pentru că se vorbeşte de o obligaţie a legiuitorului primar sau delegat. Aşteptăm motivarea integrală şi atunci. Abuzul în serviciu are două urmări alternative, când fapta produce o pagubă, pe de o parte sau când fapta produce o vătămare intereselor legale, pe de altă parte. În ipoteza examinată de Curte, s-a avut în vedere producerea unei pagube. Vătămare este altceva, o urmare alternativă, nu are legătură cu decizia”, a declarat, miercuri, la sediul ministerului Justiţiei, Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a precizat că nu s-a luat încă o decizie în ceea ce priveşte forma în care în care va fi pusă în acord legislaţia cu decizia Curţii, dacă va fi vorba de un proiect de lege sau de o ordonanţă de urgenţă.
„Vedem decizia, ne consultăm şi stabilim calea legală de urmat”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministerul Justiţiei a anunţat, marţi seară, că urmează să fie impus un prag valoric în cazul abuzului în serviciu. Precizarea a fost făcută după ce Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, precizând că sarcina reglementării unui prag revine Parlamentului.