”Nu am primit şi nu am auzit să fi primit o astfel de cerere. Ministerul Justiţiei nu permite unui inculpat să părăsească ţara, nu Ministerul Justiţiei ia măsurile de interdicţie şi nu Ministerul Justiţiei le ridică, nu el îi permite unui inculpat să părăsească ţara. Este treaba instanţelor, iar Ministerul Afacerilor Interne este cel care supraveghează dacă se instituie măsura. Cunoscând competenţele, trebuie să vedeţi dacă fiecare şi-a făcut treaba lui. Luni dimineaţa vedem ce documente am primit şi vorbim”, a declarat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a cerut din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, a anunţat vineri, la ICCJ, avocatul său, la ultimul termen al procesului ANRP în care aceasta este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş.
Conform Digi 24, avocatul a spus că Alina Bica a cerut, din luna ianuarie, statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin sistem de videoconferinţă.
În urmă cu o săptămână, la ultimul termen în dosarul Gala Bute, şi avocatul Elenei Udrea a anunţat că aceasta a solicitat azil politic în Costa Rica şi a solicitat audierea prin videoconferinţă, însă instanţa a considerat nerelevante documentele prezentate şi a respins cererea.
Bica a fost deja condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive. În noiembrie 2016, ea a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, iar în ianuarie 2017, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.
În ceea ce priveşte dosarul ajuns vineri la ultimul termen, dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Alina Bica a fost trimisă în judecată în decembrie 2014. Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.