Întrebat, luni, înaintea şedinţei CSM despre arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a spus că este „o întrebare repetitivă dacă cei care au vizitat arhiva SIPA la momentul în care au intrat în arhivă aveau dreptul de acces la secrete de stat sau dacă aveau certificat ORNIS” şi că el nu are de unde să ştie dacă aveau sau nu acces sau certificat. „Dat fiind faptul că mi se pune această întrebare şi din presă şi în scris, e normal să cer să se verifice şi să dau un răspuns documentat”, a completat Toader.
Despre criticile care i-au fost aduse privind avizul de la CSM pentru desecretizarea rapoartelor arhivei SIPA, Toader a precizat că acesta nu era obligatoriu.
„CSM este avizator pe legile justiţiei. Legea 303, 304 , legea 317, toate din 2004. CSM nu este avizator pe hotărâri de Guvern. Doamna fost ministru Prună, anul trecut, a iniţiat hotărârea de Guvern şi a avut o maximă deschidere. A solicitat puncte de vedere de la CSM, de la Ministerul Public, de la Înalta Curte, de la DNA, de la DIICOT, de la asociaţia judecătorilor. Ministerul Justiţiei a primit punctele de vedere de la fiecare. Atunci unde este lipsa de transparenţă, câtă vreme MJ a cerut puncte de vedere chiar dacă legea nu prevedea acesta obligaţie, câtă vreme a răspuns? E o totală transparenţă pentru elaborarea acestei hotărâri de guvern”, a declarat ministrul Justi’iei înainte de şedinţa de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Întrebat cum comentează refuzul Laurei Coduţa Kovesi de a se prezenta la Comisia parlamentară privind alegerile din 2009, Toader a spus că a citit în presă despre acest subiect şi nu doreşte să răspundă fără a se documenta: „Voi citi şi eu scrisoarea, voi vedea şi mă voi documenta”, a replicat el.
Hotărârea de Guvern privind arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA sau SIPA) a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dând posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea şi predarea documentelor către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Arhivele Naţionale să predea informaţii către organele judiciare dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare.
Încă de la apariţia informaţiilor privind HG referitoare la arhiva SIPA, UNJR şi Asociaţia Magistraţilor din România s-au adresat premierului Sorin Grindeanu, acuzând lipsa totală de transparenţă în elaborarea actului normativ şi reclamând că se bazează pe proiectul, contestat şi el, iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună. CSM a reclamat că nu i s-a solicitat avizul.
Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan anunţa, săptămâna trecută, că UNJR va da în judecată Guvernul după publicarea HG privind arhiva SIPA în Monitorul Oficial şi preciza că avizul prezentat de Ministerul Justiţiei ca fiind al CSM cu privire la actul normativ este de fapt punctul de vedere al unei direcţii, aceasta fiind în opinia sa una din multele inadvertenţe cuprinse în afirmaţiile ministrului Tudorel Toader.