„Greu de înțeles știința de carte a procurorului care nu a permis intrarea într-un domiciliu pentru salvarea vieții unei persoane”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.
„PS: Sper că nu are grad profesional corespunzător PICCJ, fiind plătit ca atare! În cazul unui răspuns afirmativ, cât de normal este să fii procuror la un parchet de pe lângă judecătorie și să fii plătit la fel cu un procuror de la PICCJ?”, a adăugat fostul ministru.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a suspendat joi din funcție pe procurorul din Cristian Popescu din Caracal, care a întârziat intrarea în locuința lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor din Caracal, anunță Consiliul într-un comunicat.
„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis (…) suspendarea din funcție a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfășurării cercetării disciplinare. Secția a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei. Asupra fondului abaterii disciplinare Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară”, se arată în comunicatul transmis de Consiliu.
Decizia CSM vine la o zi după ce Inspecția Judiciară a demarat cercetarea disciplinară și a cerut suspendarea procurorului Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pe care îl acuză de exercitarea funcției cu gravă neglijență pentru că nu a permis intrarea în locuința lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00 dimineața, joia trecută.
„În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, se arată într-un comunicat transmis de Inspecția Judiciară.