Potrivit acestuia, este bine că românii au văzut acum cum se fac dosarele. „Mă întrebau ieri la CSM cum comentez eu nu ştiu ce înregistrare de la DNA. Înregistrarea este a unei realităţi. Grav este faptul că astfel de dialog s-a purtat, dacă s-a purtat, şi până la urmă este bine că românii au văzut cum se fac dosarele, care este fondul acesta, tu te bucuri de prezumţia de nevinovăţie, dormi liniştit că statul veghează la libertăţile şi drepturile fundamentale şi deodată afli că, în spatele cortinei, cei care dispun de libertatea, de sănătatea, de viaţa ta… ‘hai să mai facem un dosar’, ‘hai că n-au curaj’… nu-i posibil aşa ceva. Deci partea bună – să cunoaştem realitatea ca să ştim ce avem de făcut. Iar după doi ani de zile, eu chiar am sentimentul (…) că am văzut realitatea şi că luăm măsuri de intrare în normalitate”, a spus Toader, la intrarea în sediul MJ.
El a precizat că nu doreşte decât să fie respectate drepturile şi libertăţile oamenilor.
„Eu, personal, nu doresc nimic, decât să se respecte drepturile şi libertăţile, să ai garanţia că magistraţii nu abuzează, să ai garanţia că în acelaşi timp cel vinovat va fi tras la răspundere penală. În rest, nimic mai mult”, a arătat Toader.
Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a comentat miercuri apariţia în spaţiul public a unor înregistrări cu ea, precizând că este vorba doar de o discuţie cu o colegă despre revitalizarea activităţii instituţiei şi nu despre soluţionarea vreunui dosar, în care a folosit „metafore” pentru a-şi ilustra argumentele şi a făcut consideraţii de moment.
„Am avut o discuţie profesională cu o colegă, în biroul meu, discuţie în care încercam să căutăm împreună căi de revitalizare a activităţii DNA prin anchete corecte privind infracţiuni de corupţie care ne sunt sesizate, în contextul în care instituţia era supusă unor atacuri continue. Discuţia nu a fost nicidecum ocazionată de soluţionarea vreunui dosar anume”, afirma Anca Jurma, conform unui comunicat de presă transmis de DNA.
Totodată, ea a arătat că discuţia a urmărit încurajarea găsirii unor soluţii pentru ca Direcţia Naţională Anticorupţie să îşi îndeplinească în continuare misiunea şi rolul prevăzute de lege, menţionând contextul unui climat ostil la adresa DNA, instaurat de atacuri care pot crea o impresie falsă despre activitatea instituţiei în ansamblu şi pot risca să afecteze lupta împotriva corupţiei.
Şefa DNA a subliniat că va continua să îi aprecieze şi să-i respecte pe colegii din DNA şi să acorde încredere tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legii şi a deontologiei profesionale.
„Nu pot însă să nu dezaprob modul în care colega mea a înţeles să îşi exprime o nemulţumire profesională. Gestul este cu atât mai reprobabil cu cât doamna procuror şi-a asumat şi dezvăluirea unor aspecte privind dosare înregistrate la DNA. Având în vedere că, în acest moment, pe masa mea se află o plângere a doamnei procuror împotriva ordonanţei de infirmare a rechizitoriului întocmit de domnia sa şi pentru a nu exista nicio suspiciune de părtinire din partea mea ca urmare a demersului mediatic pe care aceasta l-a făcut, voi formula o declaraţie de abţinere”, mai spunea Anca Jurma.