UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri dimineaţă, că nu va trimite proiectul de modificare a legilor Justiţiei, pentru consultare, la DNA, DIICOT şi Ministerul Public, ci doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM, acesta având atât secţie de procurori, cât şi de judecători, însă avizul lor este doar consultativ, Parlamentul având putere de decizie.
„Avizul CSM e un aviz consultativ. CSM reprezintă atât judecătorii, cât şi procurorii. Nu trimit proiectul de lege şi la Ministerul Public, şi la DNA, şi la DIICOT, ci la CSM, care are şi secţie de procurori, şi secţie de judecători şi coagulează opiniile dânşilor. Probabil afirmaţia că nu cunoşteau anumite chestiuni se referă la cele prezentate de mine miercuri. Iată că le cunosc dintr-o dezbatere publică. Le vor cunoaşte în momentul în care trimit proiectul de lege şi nu uitaţi că este un aviz consultativ, este o propunere de modificare. Propunere cu care mă duc în Guvern, Guvernul poate face modificări. Îl aprobă, apoi pleacă la Parlament şi intră în procedură de legiferare, unde iarăşi sigur vor fi multe modificări. Ministerul Justiţiei propune, Parlamentul decide”, a declarat Toader.
Ministrul Justiţiei a declarat, vineri, că a preluat majoritatea propunerilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în proiectul de modificare a legilor justiţiei.
„Cunosc aşteptarea de la CSM, DNA, DIICOT, societatea civilă în general. Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, toate organizaţiile profesionale după ce se vor exprima puncte de vedere cu privire la toate problemele pe care le-am enunţat miercuri. (…) Să spună autorităţile statului, societatea civilă în general cu privire la fiecare dintre problemele enunţate”, a declarat, vineri, Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a ţinut să spună că nu este în concediu şi că luările de poziţie de până acum privind modificarea celor trei legi ale justiţiei „s-au focusat pe două-trei măsuri”.
„Ştim dezbaterile critice din spaţiul public din ultimul an – dacă e bine sau nu ca un procuror sau un judecător să se pensioneze astăzi şi să se reangajeze prin votul CSM peste o lună de zile. Am propus abrogarea acestei prevederi, să vedem dacă societatea românească vrea ca magistratul să se pensioneze azi şi să se reangajeze mâine. Să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu, daca este bine sau nu ca un procuror sau judecător să dea examen, să muncească la Judecătorie şi să ia salariu de Înaltă Curte sau Tribunal. Riscăm să ajungem să avem ca foarte mulţi magistrati cu grad profesional de instanţă supremă şi cu activitate de judecătorie. Să spună lumea dacă este corect sau”, a declarat ministrul Justiţiei.
El a spus că putea să insereze aceste propuneri de modificare pe care le-a făcut şi să le trimită CSM, fără ca societatea să ştie şi să vadă, şi să se trezească în faţa faptului împlinit, „aşa cum este tehnica”. „Eu am preferat să deschid dezbaterea publică”, a mai spus Toader.
Tudorel Toader a ţinut să spună că nu este înregimentat politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări.
„Intentia este ca această lege fundamentală să se bucure de cea mai mare dezbatere publică, a întregii societăţi. Nu sunt înregimentat politic nicăieri, fac parte dintr-un guvern politic. Nu am niciun interes eu, am intersul să fie o lege aşa cum românii şi-o doresc”, a adăugat ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că modificările reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor „anula” eforturile României din ultimii 10 ani.