„Ministerul Justiţiei redactează Proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiţiei. Avizul CSM este unul consultativ. Proiectul de lege, pe care îl avem aproape finalizat, ia în considerare multe dintre propunerile CSM. Proiectul are în conţinutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM pentru că, în 2016, iniţiativa modificării celor trei legi ale Justiţiei a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligaţia mea ca ministru al Justiţiei este aceea de a finaliza proiectul de lege. Eu nu pot să-l retrag pentru că este pe biroul ministrului Justiţiei. Decizia poate fi luată la palierele superioare. Decizia poate fi a Guvernului, a Parlamentului, dar eu n-am fizic şi nici juridic de unde să le retrag, le voi finaliza”, a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiției a spus că în acel moment va exista şi forma finală a solicitării de aviz din partea Comisiei de la Veneţia.
„Atunci, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat, care este parcursul pe care Proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiţiei trebuie să-l aibă”, a afirmat Toader.
Potrivit acestuia, modificările vor fi de natură să preia toate soluţiile și toate propunerile, de natură să îmbunătăţească proiectul de lege, de natură să asigure unitatea proiectului de lege pentru modificarea celor trei legi.
„Sunt propuneri de modificare în sensul punerii de acord a legilor cu deciziile Curţii Constituţionale, sunt propuneri venite de la asociaţiile magistraţilor, evident şi de la alte structuri profesionale. Am primit, la un moment dat, şi de la CSM, dar şi de la judecători şi procurori. Aceste propuneri trebuie să dea o unitate proiectului de lege. (…). Nu judecaţi proiectul de lege în faza în care se află astăzi, aşteptaţi forma finală, care va putea suferi modificări”, a conchis ministrul Justiției.