„Nu fac eu evaluări de parcurs. (…) Să vedem forma finală a proiectului, astfel cum iese din comisie și în momentul acela vă voi da un punct de vedere. (…) Când proiectul de lege, așa cum este el, în stadiul respectiv, pleacă din comisia specială și se duce la prima Cameră, la Camera Deputaților, nu necesită avizul Ministerului Justiției. Prin urmare, din comisie, el nu vine la Ministerul Justiției spre avizare. Pleacă din comisia specială și se duce la Camera Deputaților. Noi nu dăm un aviz final, pentru că tehnica legislativă nu prevede”, a precizat ministrul, într-o declarație acordată presei, luni, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă e de acord cu modificările adoptate în comisia specială, el a replicat că la fiecare ședință este prezent un secretar din Ministerului Justiției, care exprimă un punct de vedere în raport cu fiecare aspect supus dezbaterii.
În ceea ce privește manifestațiile organizate duminică în mai multe orașe din țară, ministrul a spus că nu este „cel mai în măsură să facă o evaluare a protestelor”, iar analiștii politici pot să decripteze mai bine sensul acestor acțiuni.
În altă ordine de idei, întrebat când va anunța decizia în cazul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în baza raportului întocmit de Inspecția Judiciară, a reiterat că acest lucru se va produce până la finele anului.
„Ministrul Justiției nu dă verdicte. El propune. (…) Evaluarea pe care o fac eu, ca ministru al Justiției, pornind de la raportul pe care l-a întocmit Inspecția Judiciară, se apropie de final, v-am mai spus asta. În același timp, nu țin cont numai de concluziile și constatările raportului Inspecției Judiciare, ci voi integra în ansamblul activității. Prin urmare, spuneam că într-un termen scurt, (…) în orice caz anul acesta, și dacă vreți vrea, vă voi invita, să nu excludeți, chiar pe 31 decembrie”, a precizat el.
Judecătorii pot fi numiți, la cererea motivată, în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al Președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, a decis luni Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiției.