Tudorel Toader, de asemenea fost membru al Curții Constituționale a României (CCR) și fost ministru al Justiției, a comentat, marți, opinia Comisiei de la Veneția privind anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Magistratul subliniază, în primul rând, că opinia comisiei nu produce efecte juridice obligatorii.
”Comisia evaluează standardele aplicabile unui anumit proces electoral, în cazul acesta le compară cu standardele europene și face recomandări statului în cauză: să fie transparent, să aibă probe, Curtea Constituțională să fie în cazuri excepționale competentă pentru anularea alegerilor. Este o opinie, nu e producătoare de efecte juridice obligatorii. Statele membre țin cont, iau în considerare recomandările primite, pentru că obiectivul comun este de a ne alinia la standardele europene”, a explicat, la antena3, Tudorel Toader.
În același context, Toader a subliniat că decizia CCR de anulare a alegerilor nu poate fi ”răsturnată”.
”15 ani de zile am fost în Comisia de la Veneția, șapte ani din partea Curții Constituționale, opt ani membru titular din partea statului român. Nimeni nu mai răstoarnă hotărârea Curții Constituționale. Alegerile se vor desfășura pe baza legilor pe care le avem azi. Sigur, ne trebuie transparență, ne trebuie vigilență, ne trebuie corectitudine. Ne-ar mai trebui și bună credință, dincolo de interese politice”, a spus magistratul.
Citește și Crin Antonescu: ”Georgescu este un caraghios. Nu cred că poporul PSD votează cu el”
Comisia de la Veneția a opinat că anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate. O astfel de decizie, susține comisia, ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile.
”Deciziile de anulare a rezultatelor alegerilor ar trebui să fie luate de cel mai înalt organism electoral și astfel de decizii ar trebui să poată fi revizuite de cel mai înalt organ judiciar, de curtea constituțională sau de o instanță electorală specializată, atunci când există un astfel de organism judiciar”, s-a mai menționat în opinia comisiei.
Conform aceleiași opinii, ar trebui să fie posibilă contestarea rezultatelor alegerilor pe baza încălcării drepturilor electorale, libertăților și intereselor electorale de către stat, actori electorali publici și privați, precum și pe baza influenței mass-media și, în special, a mass-mediei sociale, inclusiv a celor sponsorizate și finanțate din străinătate.