„Raţionamentele şi argumentele de ordin constituţional le cunosc constituţionaliştii. Pe de altă parte, eu în ceea ce fac nu încerc să conving pe x sau pe y, pentru că nu-i cunosc nivelul de înţelegere, nu-i cunosc nivelul până la care trebuie aduse argumente pentru a-l convinge. Părerea mea este că eu am venit cu argumente juridice şi de ordin managerial, domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) a dat un răspuns pur politic, raportându-se la oportunitate. Părerea mea este că nu trebuie să merg până să-l conving, dânsul trebuia să se uite la argumente, să vadă dacă sunt justificate sau nu”, a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a precizat că dacă premierul Viorica Dăncilă îi va cere, va susţine în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale sesizarea formulată după refuzul preşedintelui Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA.
„Dacă doamna prim-ministru îmi va solicita, voi merge la Curte (Curtea Constituţională a României – n.r.) şi voi susţine argumentele, reprezentantul dânsului (preşedintelui Klaus Iohannis – n.r.) va veni cu contraargumente, judecătorii, sigur, au perspectiva dumnealor şi vom vedea care este soluţia”, a spus Toader.
Totodată, Tudorel Toader a declarat, referitor la constatarea conflictelor constituţionale de către CCR privind DNA, că procurorul şef al DNA ar fi trebuit să ştie că nu poate ancheta oportunitatea.
„Aş rememora o chestine pe care am auzit-o cu toţii în direct. Eu am crezut, pur şi simplu, că nu aud bine. Când spunea >. Spuneam atunci, nu e ironie, e chiar un adevar, tristul adevăr, din anul I de facultate, dacă nu din anul III. (..) Nu trebuie să spună CCR, trebuie să ştii tu că de aia te-ai pregătit să fii jurist.Presupunem că prima dată nu ai ştiut, cum de a urmat al doilea, al treilea conflict”, a explicat Toader.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu are emoţii legat de sesizarea făcută la Curtea Constituţională în urma refuzului său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, el subliniind din nou că nu există niciun conflict constituţional.
„Nu am emoţii, dar dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Aşteptăm şi să vedem cum văd judecătorii Curţii Constituţionale această chestiune. Din punctul meu de vedere, nu poate fi vorba de un conflict constituţional”, a afirmat, luni seară, preşedintele Klaus Iohannis.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, tot luni, că premierul Viorica Dăncilă a semnat în faţa sa sesizarea către Curtea Constituţională privind refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar documentul va ajunge în cursul zilei la CCR.
Preşedintele Klaus Iohannis a comentat şi miercuri decizia de sesizare a Curţii Constituţionale după refuzul său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu există niciun temei şi niciun conflict între Guvern şi preşedinte pentru sesizarea CCR. „Putem să înţelegem că ministrul Justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat propunerea de revocare, dar de aici şi până la un conflict constituţional este cale lungă”, a afirmat Iohannis.