Întrebat dacă, în opinia sa, sunt temeiuri pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Iohannis pentru înaltă trădare, Tudorel Toader a răspuns: „În 2006, în România a fost abrogată insulta şi calomnia, mai târziu chiar şi adulterul. S-a abrogat atunci în numele libertăţii de exprimare. Eu chiar le spun studenţilor uneori că s-a abrogat insulta şi calomnia pentru că au căzut probabil în desuetudine. (…) N-aş spune că cine a abrogat e prima soprană în aria calomniei, dar nici n-aş putea să neg”.
„Sigur că nu-i greu să arunci o anatemă despre cineva, dar eu voi respecta limitele mele de competenţă, de ministru al Justiţiei. S-a spus în acel cadru că X şi Y să facă draft de sesizare şi dacă e nevoie să apeleze la expertiza mea. Ca să răspund abrupt, nu s-a apelat până acum, nu m-ar deranja dacă nu s-ar apela, nu am văzut un astfel de draft”, a mai declarat Tudorel Toader.
Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a spus că fostul preşedinte „era mai bine consiliat” faţă de Klaus Iohannis. „Avea un fler şi le prezenta altfel lucrurile. Preşedintele de acum nu are această abilitate socială. Sec îţi spune că nu face un lucru şi apoi spune că se documentează”, a afirmat Toader.
Tudorel Toader a susţinut că preşedintele Iohannis are „o greşită abordare a componentelor statului de drept”.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Antena 3, că nu ştie dacă ar semna o cerere de acuzare a preşedintelui de înaltă trădare, amintind că a trecut printr-o astfel de experienţă, şi a apreciat că este necesară o analiză.