Potrivit unui proiect de ordin publicat joi pe site-ul Ministerului Justiţiei, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi directorii locurilor de deţinere din subordine vor lua măsurile pentru actualizarea situaţiei anterioare, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 octombrie 2017.
În referatul de aprobare se menţionează că, în scopul aplicării compensării instituite de lege pentru executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, a fost adoptat Ordinul ministrului Justiţiei nr. 2.773/C/2017 privind Situaţia centralizată a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punctul de vedere al condiţiilor de detenţie.
„În cuprinsul ordinului menţionat au fost stabilite categoriile de clădiri, identificate prin numărul de inventar, care au fost clasificate drept necorespunzătoare din punct de vedere al condiţiilor de detenţie, ţinând cont de criteriile stabilite de Legea nr. 169/2017, dar şi de reperele instituite de acest act normativ, care nu impune o centralizare a camerelor care asigură condiţii de detenţie necorespunzătoare, ci întocmirea unei situaţii centralizate a clădirilor destinate cazării persoanelor private de libertate. Astfel, în vederea determinării condiţiilor necorespunzătoare de detenţie şi acordării măsurii compensatorii (…), ordinul se raportează exclusiv la clădirile care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condiţiilor de detenţie, fără a face referire, în mod particular, la situaţia fiecărei camere de deţinere din interiorul unei clădiri”, se precizează în referat.
Conform aceleiaşi surse, ordinul a prevăzut ca situaţia centralizată să fie actualizată anual sau de câte ori este necesar, ca urmare a efectuării unor lucrări de investiţii şi reparaţii sau luării unor măsuri de descongestionare a spaţiilor de detenţie, precum şi în cazul apariţiei unor situaţii care determină includerea unor clădiri iniţial corespunzătoare în categoria celor necorespunzătoare.
Prin noul proiect de ordin se propune ca situaţia unor imobile din incinta mai multor penitenciare să fie actualizată, ca urmare a modificărilor intervenite în starea lor. Pe listă se află penitenciarele din Bacău, Botoşani, Brăila, Tichileşti, Buziaş, Focşani, Găeşti, Galaţi, Gherla, Giurgiu, Iaşi, Mărgineni, Oradea, Craiova, Târgşoru Nou şi Târgu Jiu, penitenciarele Jilava şi Rahova din Bucureşti, precum şi Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna.