Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seara, la România TV, că nu se consideră în război cu nimeni, a amintit că, atunci când a fost numit în funcţie, a primit garanţiile de conservare a statutului de independenţă şi a subliniat că îşi va exercita atribuţiile până când în Monitorul Oficial apare numele unui nou ministru al Justiţiei.
„Eu nu mă consider în război cu nimeni. Eu îmi fac meseria până când în Monitorul Oficial apare numele viitorului ministru al Justiției îl voi aștepta la minister, voi preda sigiliul ministerului și îi vor ura succes. Dacă, uneori, apar abordări și viziuni diferite asupra unei soluții, trebuie văzut cum se soluționează. Am primit garanțiile de independent, de neafiliat politic, atunci când am preluat mandatul. Eu sunt onorat că am fost ales.
Liviu Dragnea i-a pecetluit soarta lui Toader: Pentru mine, acest om nu mai e aşa important
Eu nu sunt coleg de partid cu domnul Manda, pentru că eu nu fac parte din partid. Faptul că el sau altcineva mi-a cerut demisia, poate să aibă explicații multiple. Dacă vorbim de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, nu știu dacă opinia publică a reținut diferențele esențiale între cele două teme. În iulie, 2017, Ministerul a transmis la Guvern un proiect de lege de modificare a Codului Penal în acord cu prevederile CCR și cu confiscarea extinsă.
Eu am luat act de ce a spus președintele partidului majoritar care a spus că legile vor urma procedura și vor trece prin Parlament”, a declarat Tudorel Toader, în exclusivitate la România TV.
Referitor la o posibilă demitere a ministrului Justiției, Viorica Dăncilă a declarat că va lua o decizie după ce va asculta părerea colegilor în ședința Comitetului Executiv al PSD. Premierul a precizat că va prezenta social-democraților evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader.
Senatul a amânat pentru a doua oară plenul în care trebuia dezbătută și votată moțiunea simplă prin care Opoziția cerea demisia lui Tudorel Toader. Motivul a fost la fel ca în plenul de luni neîntrunirea cvorumului necesar desfășurării lucrărilor ședinței.
„Augustin Lazăr poate să îşi redepună dosarul de candidatură”
Toader a spus, miercuri seara, la România TV, că nu există nicio prevedere care să îi interzică lui Augustin Lazăr să se prezinte, din nou, la concurs, dar i-ar pune o întrebare încuietoare. Precizăm că mandatul actualului procuror general al României expiră pe 28 aprilie.
„În România avem 2.560 de procurori care au o medie de vârstă sub 40 de ani, adică e atât cât vechimea în magistratură a domnului Lazăr. Mai înseamnă că din ei avem mulți procurori onești, de bună credință, care vor să își desfășoare activitatea managerială la Parchetul General. E vremea unei schimbări, a aducerii unei alte generații, a unei alte mentalități. Să nu ne imaginăm că unii sunt buni pentru toate funcțiile din Ministerul Public și pentru totdeauna, iar alții nu sunt deloc. Comisia a decis că raportându-ne la proiectul managerial și restul, niciunul nu are profilul procurorului general modern, fără trecut pătat și care poate să dinamizeze activitatea Ministerului Public.
Nu avem o prevedere care să spună cine a candidat o dată și a fost respins. Îl voi întreba simplu: ”ce s-a întâmplat în plus că de data asta are vocație și toate atributele procurorului general?””, a declarat Tudorel Toader.