UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat luni că a solicitat deja să fie informat cu privire la cele două protocoale încheiate între minister şi SRI şi va cere declanşarea procedurii de desecretizare a lor.
„Am cerut să fiu informat şi să declanşăm procedura de desecretizare. Să nu confundăm activitatea procurorilor, judecătorilor, SRI, poliţiştilor judiciari cu acitivitatea de la Ministerul Justiţiei. Nu o fi nociv ăla (protocolul, n.r.) cu care am venit eu la CSM, v-am rugat să facem protocol ca studenţii să facă practică. Practica nu se face în sala de curs”, a declarat Tudorel Toader luni, la CSM.
_________
„Nu am reuşit dimineaţă să mă uit, pentru că am avut alte urgenţe de rezolvat, dar plecând de la CSM sigur voi verifica”, a afirmat Tudorel Toader luni, la sosirea la CSM, după ce a fost întrebat cine a semnat protocoalele cu SRI din partea Ministerului Justiţiei.
Totodată, întrebat dacă el este semnatarul acelor protocoale, ministrul Tudorel Toader a răspuns: „Nu, categoric nu”.
„Eu am semnat ca decan al Facultăţii de Drept de la Iaşi un protocol cu CSM-ul pentru că studenţii de la drept au în planul de învăţământ, disciplină obligatorie, practică de specialitate: anul trei la parchete, anul patru la instanţe. Am semnat cu CSM-ul protocol în baza căruia instanţele, parchetele primesc studenţii să facă practică. Or, şi de sunteţi de acord şi de nu sunteţi de acord, ăla-i un protocol benefic formării profesionale. Noi vorbim doar de cele din activitatea de înfăptuire a justiţiei” a adăugat Tudorel Toader.
Referindu-se la protocoalele are au legătură cu activitatea de înfăptuire a justiţiei, Toader a afirmat: „Noi luăm atitudine şi le blamăm şi vom vedea, juridic, ce le facem”.
Ministerul Justiţiei a recunoscut într-un răspuns pentru Forumul Judecătorilor din România că a încheiat două protocoale de colaborare cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), unul pe tema prevenirii şi combaterii terorismului, iar celălalt reprezentând organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.
Un răspuns obţinut de Forumul Judecătorilor din România de la Ministerul Justiţiei în baza legii 544/2001 privind informaţiile de interes public arată că MJ şi SRI au încheiat două protocoale secrete.
Unul dintre ele este încheiat pe tema prevenirii şi combaterii terorismului, iar al doilea reprezintă Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.
MJ refuză să dea mai multe detalii despre aceste protocoale, invocând caracterul lor nepublic.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a precizat duminică, într-un răspuns primit de la Ministerul Justiţiei, că MJ are încheiate două protocoale clasificate cu Serviciul Român de Informaţii.
„La nivelul Ministerului Justiţiei există două protocoale clasificate încheiate între MJ şi Serviciul Român de Informaţii. Primul protocol de colaborare încheiat exclusiv pe problema prevenirii şi combaterii terorismului, iar al doilea protocol reprezintă organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului”, a arătat Ministerul Justiţiei în răspunsul transmis Asociaţiei. MJ adaugă că, având în vedere caracterul nepublic al unor astfel de documente, informaţiile din acest domeniu sunt exceptate de liberul acces al persoanelor.