„Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar. Deci va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorepunzătoare, care este impactul finanicar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state care au avut problemă similară şi am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”, a afirmat, joi, Tudorel Toader, la finalul prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la care a participat, conform News.ro.
Ministrul Justiţiei a spus că, la acest moment, neavând date exacte, nu poate avansa o sumă care ar urma să fie acordată drept despăgubire deţinuţilor încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. Acesta a precizat însă că zilele trecute a primite de la grefa CEDO o infogramă în care se specifică „posibile soluţii” şi că a solicitat elaborarea unui act normativ pe acest subiect.
„Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl voi definitiva şi voi merge personal la Grefa CEDO să facem o discuţie prealabilă ca să fim pe linia corectă”, a spus ministrul.
Întrebat dacă doar acei deţinuţi care s-au adresat deja CEDO vor primi despăgubiri, Tudorel Toader a răspuns că „nu poţi să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea”.
„Dacă unii au stat deţinuţi în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care te poţi plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti. Deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO”, a explicat Toader.