„Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, cum spune Constituția, erga omnes și pe viitor, adică de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul de lege pe care l-am transmis la Guvern vizează punerea de acord a Codului penal, Codului de procedură penală cu deciziile pronunțate de către Curtea Constituțională. A apărut de dată recentă o nouă decizie și pare firesc să promovăm un proiect de lege unitar, mai ales că, privind aceeași instituție juridică, au fost pronunțate două decizii ale Curții Constituționale, motiv pentru care v-am propus retragerea de pe ordinea de zi, așteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial și motivarea acesteia, pentru că, la momentul prezent, avem doar un comunicat”, a declarat Toader, la începutul ședinței de Guvern de vineri.
Potrivit ministrului Justiției, după publicarea recentei decizii a CCR în Monitorul Oficial și motivarea acesteia va fi făcută o completare la proiectul de lege care a fost deja înaintat.
„Vom parcurge procesul de dezbatere publică, transparența decizională și vom veni cu o completare la proiectul de lege pe care (…) l-am înaintat, sigur cu celeritate, respectând imediat graficul de dezbatere, de transparență și de înaintare la Guvern”, a afirmat Toader, potrivit Agerpres.
La începutul ședinței de Guvern de vineri, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să găsească „procedura rapidă” pentru punerea în acord a Codului penal și a Codului de procedură penală cu recenta decizie a Curții Constituționale a României privind pragul în cazul abuzului în serviciu.
„A avut loc o dezbatere la nivel național în ultimele luni, avem și o decizie a Curții Constituționale dată în urmă cu câteva zile de care trebuie să ținem cont. Eu vă rog să vedeți care este procedura rapidă prin care ținem cont și de această decizie a Curții Constituționale, care este obligatorie (…) și care trebuie pusă în acord cu Codul de procedură penală și cu Codul penal. De aceea, (…) am decis să retragem astăzi de pe ordinea de zi proiectul inițial, care nu ținea cont de această decizie a Curții Constituționale, să așteptăm publicarea acestei decizii și, după aceea, printr-un proces transparent, cât se poate de larg, să venim cu următorul proiect”, a declarat Grindeanu.
Curtea Constituțională a decis marți că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu, după ce a discutat excepția de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.