UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, despre amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul Legii graţierii, că „dacă vorbim riguros”, nu se graţiază corupţii, ci pedepsele pentru faptele de corupţie. Toader a precizat că este exclus să nu se recupereze prejudiciul, iar amendamentul proiectul Legii graţierii este o iniţiativă personală, pe care Şerban Nicolae trebuie să o susţină, avizul Ministerului Justiţiei fiind pe forma proiectului aprobat de Guvern.
„Dacă vrem să vorbim riguros, nu se graţiază corupţii, se graţiază pedepsele pentru fapte de corupţie. Am aflat şi eu din presă de iniţiativa aceasta. Ministerul Justiţiei a dat aviz pe proiectul iniţial şi noi ne menţinem avizul dat la momentul respectiv. Înţeleg că este iniţiativa domnului senator Şerban Nicolae şi dânsul o va susţine”, a spus ministrul Justiţiei, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2016 a Ministerului Public, la care a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, notează News.ro.
Ministrul Justiţiei a subliniat că nu există acţiune penală producătoare de prejudiciu fără acţiune civilă în recuperarea prejudiciului.
„Exclus, cum să nu se recupereze prejudiciul? Este o iniţiativa personală, nu-i a Ministerului Justiţiei, să o susţină dânsul”, a mai spus Tudorel Toader.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate, el spunând că, în acest sens, contează pe ”realismul şi buna credinţă a parlamentarilor”.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problemă supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.
„Citesc şi eu propunerea şi facem un punct de vedere al Ministerului Justiţiei. Mai curând cred că este o opţiune personală, o iniţiativă a senatorului Şerban Nicolae”, a declarat Tudorel Toader, la intrarea în sediul Institutului Naţional de Statistică (INS), acolo unde are loc marţi bilanţul Ministerului Public.
Întrebat dacă, personal, i se pare în regulă ca graţierea să se aplice şi faptelor de corupţie, ministrul Justiţiei a replicat: „Personal, nu”.