UPDATE. „Orice conflict juridic de natura constituţională daca este constatat de judecatori trebuie sa raspundă la 3 intrebari. Daca exista, cine a generat si ce este de facut pe viitor ca astfel de conflicte sa nu se mai repete. Nu-i suficient să spui că a fost conflict, trebuie deblocat conflictul. Daca Guvernul adopta un act juridic procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitate, care este cenzurată de Parlament, nici legalitatea care este verificată de judecătorul de contencios administrativ, şi în privinţa constituţionalităţii se pronunţă judecătorii CCR. Dacă adoptarea legii s-a făcut cu încălcarea vreunei legi judecătorul de contencios suspendă actul. Ca să se ajungă la judecator inseamna ca actul a fost adoptat si cineva il critica si judecatorul de contencios administrativ suspenda actul. Eu azi am pledat despre separatia puterilor in stat. Daca va fi o decizie favorabila, atunci decizia se publica in MO si produce depline efecte, generale si pentru Guvern şi pentru procurori”, a declarat ministrul Justiţiei.
Odecizie a CCR are putere fata de toate autoritătile si fiecare in parte suntem obligati sa o respectam, procurorul va fi obligat sa o respecte, nu ma intrebati pe mine cum va respecta procurorul, pentru ca e nefiresc sa raspund eu in locul dansilor, a mai spus ministrul Justiţiei.
„Am avut în vedere două cerințe pe care tot românul le știe, pe care MCV le cere și care sunt firești. S-a vorbit în ultima perioadă și se tot vorbește despre nevoia de a pune de acord legislația penală și procesual penală cu deciziile CCR. (…) Prin urmare, vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în raport cu deciziile și considerentele Curții și dacă, și sunt încă netranspuse, vom propune legiuitorului inițial un proiect de lege, pentru a pune de acord legislația penală, procesual penală cu deciziiile Curții, pentru că, dacă în 45 de zile, știm prea bine, nu le pui de acord, timp în care textul este suspendat, ulterior își încetează efectele. Acum o fi bine ca legea să își înceteze efectele sau declarată neconstituțională sau să fie adaptată în acord cu valorile constituționale? Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, cu privire la anumite proiecte de modificare a legislației penale.
TudorelToader a fost judecător al Curţii Constituţionale între 2006 şi 2016.