„Vă asigur că orice lege se adoptă, oricând vei găsi pe cineva care se află în ipoteza normei şi care va beneficia de respectiva modificare. Nu am văzut forma ieşită din Comisie, dar probabil sunt foarte multe exemple asemănătoare. Vă voi răspunde când se va finaliza procesul de legiferare”, a spus Toader, întrebat dacă modificările Codului penal ar fi făcute pentru Liviu Dragnea.
Comisia a adoptat luni modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.
Comisia specială pentru legile Justiţiei a întocmit, luni, un raport de admitere a modificărilor aduse la Codul penal, cu 15 voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”. Proiectul va fi introdus marţi pe ordinea de zi a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
Preşedintele Comisiei pentru Legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, luni, că, în momentul de faţă, Codul penal este „o lege mai bună”, fiind adoptat în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi CEDO.
Opoziţia anunţă că va sesiza CCR în privinţa proiectului de lege pentru modificarea Codului penal
Parlamentarii PNL şi USR au anunţat, marţi, după şedinţa comisiei Iordache, că vor contesta la CCR modificările aduse Codului penal, acuzându-i pe parlamentarii puterii că nu respectă regulamentul.
”O să contestăm la CCR, evident, toate aceste modificări. Mâine (marţi – n.r.) va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului, fără să avem un raport cu cinci zile înainte. Nu e niciun fel de problemă, nu e nici prima, nici ultima încălcare de regulament abuzivă din partea colegilor noştri de la PSD”, a declarat senatorul PNL Alina Ghorghiu, membru în comisia specială pentru legile Justiţiei.
Parlamentarii Comisiei pentru legile Justiţiei au dat, luni, raport favorabil la modificările aduse Codului penal, cu 15 voturi ”pentru” şi şapte împotrivă, urmând ca marţi să fie votat de Senat.
Raportul urmează să fie votat în Senat în plenul de marţi, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.