Tudorel Toader: „Legea recursului compensatoriu a fost avizată de CSM şi promulgată de preşedintele Iohannis”

Tudorel Toader i-a amintit lui Iohannis că el a fost cel care a promulgat legea, inițiată când la guvern era Dacian Cioloș și votată inclusiv de PNL și USR, cu aviz de la CSM, fără să o mai atace la CCR, așa cum face în ultimii 2 ani.
Romania TV
16 ian. 2019, 09:05
Tudorel Toader:

UPDATE: „Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat, a fost avizată favorabil de CSM în componența anterioară care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susținută și votată inclusiv de PNL și USR, legea a fost promulgată de președintele României, fără să o critice la CCR.

Statistica primită de la ANP ne arată următoarele lucruri: o scăadere a populației penitenciare și o scădere a numărului celor condamnați care au beneficiat de o eliberare condiționată, o scădere a numărului celor care revin în penitenciară, după ce au fost eliberați condiționat, și o scădere a stării de recidivă.

În 2014 au fost eliberați 11392 de condamnați. în 2018 au fost eliberați 8859 de condamnați. Numărul celor care revin în penitenciar este în scădere. În 2018 au revenit în penitenciar 448 de eliberați condiționat, față de peste 3000 în 2014. Adică, 5,02% au revenit.

Cei de la Mediaș nu au fost eliberați în baza recursului compensatoriu.”, a spus Tudorel Toader.

Toader a declarat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o miercuri cu premierul Viorica Dăncilă, în zilele următoare Ministerul Justiţiei va face analiză generală a dinamicii fenomen infracţional, o nouă evaluare a datelor statistice oferite de ANP privind beneficiarii legii recursului compensatoriu, o analiză a cauzalităţii, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii.
 
„Luni dimineaţă vom avea întrevede cu dna prim-ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative şi non-legislative care pot fi luate”, a încheiat ministrul, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. 

Viorica Dăncilă a declarat, marţi la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Cabinetul Cioloş, fiind o decizie „neinspirată”. Dăncilă a adăugat că va discutat cu ministrul Tudorel Toader pentru a analiza efectele acestuia şi pentru a lua o decizie în acest sens.

„După cum ştiţi această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Strasbourg.

Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat în timpul guvernării tehnocrate şi doar a intrat în vigoare în timpul mandatului său.

„În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare”, a scris Toader luni, pe contul său de Facebook.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Țara din Europa care atrage tot mai mulți turiști. Detronează Grecia și Turcia, mai ales că are prețuri mici
Capital.ro
Românii trebuie să primească banii înapoi. S-a dat ordin de la Guvern chiar azi, 19 August
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
ANUNȚ MAJOR DESPRE FACTURILE la energie! Sunt vizați cei care plătesc puțin
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Schimbări mari la un hipermarket din România. Ce surprize vor avea clienții
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă a subiectelor la Limba și literatura română?
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia a venit astăzi, 19 august: Nu stăm de vorbă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...