Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit marţi dimineaţa cu Anca Jurma, procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu şeful DIICOT, Felix Bănilă, una dintre temele luate în discuţie fiind situaţia procurorilor delegaţi la DNA. La întâlnire a participat şi procurorul general Augustin Lazăr.
„A fost o discuţie în general despre problemele legate de resurse, care sunt locurile vacante, de ce a fost nevoie să fie delegaţi anumiţi procurori. Am făcut o analiză a situaţiei locurilor vacante şi am remarcat că există un deficit de aproximativ 450 de procurori în Ministerul Public. Această împrejurare ne-a obligat să delegăm procurori care să îndeplinească temporar funcţiile respective”, a declarat Lazăr, citat de news.ro.
El a spus că după ce va fi aprobat statul de personal al Ministerului Public, care acum se află la Ministerului Public, va putea fi declanşată procedura de titularizare pe funcţii a procurorilor.
Procurorul general a dat asiguări că toate delegările, atât la DNA, cât şi la Ministerul Public, au fost făcute cu respectarea legii la acel moment.
În ceea ce îi priveşte pe cei şase procurori de la DNA cu o vechime între 6 şi 8 ani în cazul cărora a dispus luni încetarea delegării, având în vedere că prin modificările Legii 304/2004 vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani, procurorul general a spus că a luat această decizie din motive de oportunitate, şi nu de legalitate.
„Urmărind discuţia public şi dorind să asigurăm încrederea în activitatea Ministerului Public, am dispus din motive de oportunitate încetarea delegării colegilor care nu aveau condiţiile de vechime prevăzute de legea nouă. Ei şi-au îndeplinit o activitate foarte bună la DNA, însă dat fiind că nu îndeplineau condiţia de vechime, am dispus încetarea, urmând poate s[ revină, dacă vor dori, când vor avea vechimea respectivă. Am considerat oportun să nulăsăm această suspiciune. În niciun caz cei şase procurori nu au fost daţi afară şi vreau să le mulţumesc public pentru activitatea pe care au desfăşurat-o, dar noi, care reprezentăm Ministerul Public, nu putem să nu observăm că a intrat în vigoare o nouă lege”, a afirmat procurorul general.
El a mai afirmat că, în condiţiile în care în Ministerul Public există acest deficit de 450 de procurori, există obligaţia de a asigura funcţionarea, precizând că în ţară sunt 10-15 parchete care au un singur procuror în activitate. „Atunci, trebuie să delegăm oameni, este foarte grav să funcţionezi fără să delegi pe cineva într-un parchet cu doi oameni. parchetele nu pot fi închise”, a mai spus procurorul general.
UPDATE: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a prezentat marți dimineață la sediul Ministerului Justiției, unde la ora 10.00 Tudorel Toader va discuta, printre altele, cu Anca Jurma despre delegările din DNA. Acesta a refuzat să facă declarații în fața jurnaliștilor.
Tema respectivă a intrat în atenţia opiniei publice după ce procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegaţi 7 sau 8 procurori.
Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că aşteaptă de la Călin Nistor „un răspuns corect şi complet”, menţionând că sunt, de fapt, 20 de delegări la DNA.
Luni, DNA a prezentat într-un comunicat de presă situaţia procurorilor delegaţi.
„Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2”, spune DNA.
Tot luni, procurorul general Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori, care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim opt ani, în urma intrării în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Un alt subiect al discuţiilor s-ar putea referi la întâlnirea pe care Anca Jurma a avut-o pe 17 iulie cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.
„Voi încerca să am o discuţie cu dânşii (Augustin Lazăr şi Anca Jurma, n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat (…) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franţa. Ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: ‘aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?’, Categoric că nu o au”, declara pe 2 august Tudorel Toader.
Tudorel Toader şi Anca Jurma ar putea discuta şi despre cele 300 de dosare de la DNA în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare care trebuie mutate la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie ce urmează să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General.