La discuţia de la Palatul Victoria au participat Viorica Dăncilă, Tudorel Toader, preşedinta CSM, reprezentanţii UNJR, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.
„Toţi participanţii am apreciat dialogul deschis, pe bază de argumente, pe bază de contraargumente. (…) Cred că am găsit cele mai bune soluţii”, a susţinut Tudorel Toader, într-o declaraţie la Palatul Victoria.
„De la început am făcut distincţiile necesare între oportunitatea legiferării, care este de domeniul exclusiv al legiuitorului, că este Parlament, că este Guvern prin ordonanţă de urgenţă, şi legalitatea, constituţionalitatea legiferării, cu referire specială la principiul separaţiei puterilor în stat, cu specială referire la separaţia carierelor în puterea judecătorească între cariera judecătorilor şi cariera procurorilor”, a mai spus Toader.
El a prezentat principalele soluţii asupra cărora au convenit de comun acord participanţii.
Ministrul a precizat că va fi instituit un mecanism de dialog astfel încât CSM şi Guvernul vor încheia un memorandum astfel încât proiectele de acte normative propuse de către Guvern să fie transmise la CSM cu cel putin 5 zile înainte de a fi adoptate.
Tudorel Toader a vorbit apoi despre problema salarizării specialiştilor IT din sistemul de justiţiei, precizând că se va face o uniformaizare.
„Principalele soluţii asupra cărora de comun acord am convenit se referă la următoare: în primul rând, instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii, cel care dă avize consultative în problemele de modificarea a legilor justiţiei, pe de o parte, Guvernul pe de altă parte, dacă e vorba de ordonanţă, vom încheia un memorandum astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern, dincolo de transparenţa decizională, să ajungă să fie transmis la Consiliul Superior al Magitraturii cu cel puţin cinci zile înainte pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat. În al doilea rând, există în sistem o problemă a specialiştilor în informatică, IT-iştii, pentru unii prin legule justiţiei s-a redus nivelul de salarizare şi sigur că sunt nemulţumiţi, astfel că astăzi când vorbim sunt diferenţe salariale semnificative între specialiştii IT de la MInisterul Public, de la Consiliul Superior al Magistraturii, de la instanţele de judecată. Prin urmare, vom ridica nivelul de salarizare după principiul un drept câştigat nu poate fi coborât, pe de o parte, deci vor recupera ceea ce au pierdut la salarizare – sigur prin consultare cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor – dar în acelaşi timp vom şi uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-işti, pentru că pe bună dreptate nu-i firesc să aibă salarii diferite funcţie de unitatea cu profil juridic la care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Toader, potrivit news.ro.
El a mai spus că în dezbaterile publice s-a evocat neclaritatea ordonanţei în sensul că nu se înţelege foarte clar ce înseamnă procuror ierarhic superior la Secţia specială.
„Eu, personal, am considerat că nu are un fundament”, a spus Toader.
Ministrul Justiţiei a susţinut că „problema s-a clarificat” şi a precizat că „cine nu e mulţumit de soluţia procurorului ierarhic superior are calea de judecată”.
„Cea mai dezbătută problema pe care am convenit să o rezolvăm se referă la articolul 54 din ordonanţă, care permite unui judecător să devină procuror-şef dintre cei pe care îi numeste preşedintele. (…) Ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru să abrogam complet art. 54 în integralitate. (…) Se abrogă implicit şi prevederea care mută competenţa de la secţia de procurori la plenul CSM”, a anunţat ministrul.
Tudorel Toader a precizat că abrogarea se va face printr-o altă OUG, iar proiectul va fi trimis vineri la CSM, urmând să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.
Ministrul Justiţiei a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, să transmită Guvernului solicitarea privind abrogarea OUG 7/ 2019. Secţia pentru procurori a CSM îi adresează o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care precizează că dialogul referitor la adoptarea unor acte normative trebuie iniţiat anterior emiterii acestora şi că, prin promovarea OUG 7/2019, care modifică, în regim de urgenţă, a patra oară legile justiţiei, Guvernul pare să permanentizeze aceeaşi practică referitoare la lipsa de dialog instituţional şi de consultare a sistemului judiciar. Secţia pentru procurori precizează că, în 19 februarie, a obţinut o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în care a subliniat pericolul de afectare a activităţii Ministerului Public prin aducerea în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice.
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă noul atac al coaliţiei majoritare şi al Guvernului la adresa justiţiei independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniştilor din justiţie, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept. Preşedintele solicită abrogarea „de îndată” a ordonanţei.
Klaus Iohannis: Unica soluţie, renunţarea la Ordonanţa Toader în întregul său