„Nu este practic un audit, este mai mult decât un audit, este o evaluare a stării justiţiei din momentul prezent pentru a vedea exact unde ne aflăm, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie să îmbunătăţim, ce trebuie să eliminăm pentru ca să consolidăm ceea ce se numeşte statul de drept”, a declarat, luni, Tudorel Toader, după dezbaterea privind punerea în acord a codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale.
El a mai precizat că, cel mai probabil, serviciul de auditare va fi unul extern. „Serviciul de auditare, tot timpul am spus, va fi extern, dar nu am spus cât de extern. Adică dacă va fi extern Ministerului Justiţiei sau dacă va fi o entitate specializată în audit. (…) La Ministerul Justiţiei au mai fost două astfel de auditări. Vom stabili acum, definitivăm obiectivele şi fundamentarea acestui demers şi îl scoatem ca un serviciu pe care îl scoatem la licitaţie publică, o firma specializată care poate fi din ţară sau din străinătate. Nu uitati că celelete două au fost din străinătate. (…) Dacă faci o radiografie corectă a stării justiţiei din România pe palierul legislaţie, pe palierul modalităţii de interpretare, aplicare pe palier instituţional, adică a existenţei unor instanţe, parchete, ocupării posturilor, sectorial, secvenţial poţi trage concluzii de natură să îmbunătăţească sistemul de justiţie în general”, a mai arătat Toader, conform News.ro.
Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost discutat, luni, la Ministerul Justiţiei cu specialiştii din justiţie şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar, în a două dezbatere publică organizată înainte de trimiterea actului normativ în Parlament.
Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedura penală va fi trimis Guvernului şi apoi Parlamentului luni, cel târziu marţi, în funcţie de eventualele modificări care ar putea fi făcute în urmă dezbaterii publice, a declarat, luni dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Vom vedea vedea propunerile, argumentele, vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul aflat pe site. Azi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern şi apoi la Parlament, în măsura în care se vor impune modificări”, a spus el.