Tudorel Toader publică miercuri, după şedinţa de guvern, dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr UPDATE

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a amânat pentru miercuri dimineaţă prezentarea procedurii, a graficului de numire şi a conţinutului dosarului de candidatură a lui Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general. Ministrul s-a declarat epuizat după ziua petrecută în Parlament la moţiunea simplă.
Filip Stan
30 oct. 2018, 06:51
Tudorel Toader publică miercuri, după şedinţa de guvern, dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr UPDATE

UPDATE: Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat miercuri că va publica documentele referitoare la numirea în funcţie a lui Augustin Lazăr după ședința de guvern.

UPDATE Tudorel Toader a ieşit marţi seară, în jurul orei 20.00, de la Parlament, unde s-a dezbătut moţiunea simplă pe justiţie, şi le-a cerut jurnaliştilor un răgaz până miercuri dimineaţă pentru prezentarea dosarului lui Augustin Lazăr.

„Eu voiam să îmi îndeplinesc promisiunea să public astăzi, pentru că este un document mai amplu. Dar după o zi care a început la prima oră şi a fost o zi intensă, cred că voi avea înţelegerea ca mâine să vin la prima oră şi acesta să fie primul act. Mâine e şi şedinţă de Guvern”, a declarat ministrul Tudorel Toader după moţiunea de la Parlament.

Întrebat de jurnalişti dacă miercuri se va afla ce a făcut Augustin Lazăr când şi-a depus candidatura pentru şefia Parchetului General, Toader a răspuns: „Da (…) nu ce a făcut, mai ales ce nu a făcut”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a mai anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că miercuri dimineaţă va prezenta un document despre o comisie de evaluare constituită la Ministerul Public, condusă de procurorul general Augustin Lazăr, care urma să evalueze activitatea acestuia ca procuror la Alba Iulia.

„Să vedeţi cum în septembrie 2018, la Ministerul Public, se forma o comisie de evaluare a procurorului general pentru perioada 2014 – 2015, când era procuror la Alba Iulia. Şi ca treaba să fie completă, comisia era formată din cinci membri şi condusă de însuşi Augustin Lazăr”, a declarat ministrul, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei a precizat că situaţia a fost remediată în 4 septembrie, când a fost modificată componenţa comisiei.

„Şi-au dat seama pe data de 4 septembrie, au schimbat componenţa comisiei, astfel încât Augustin Lazăr să nu-l evalueze pe Augustin Lazăr”, a precizat Toader.

________

UPDATE Ministrul Justiției Tudorel Toader a avut marți o discuție cu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, înainte de a face marele anunț cu privire la dosarul de candidat al lui Augustin Lazăr. Discuția dintre cei doi părea destul de aprinsă și a avut loc la conferința „O politică de coeziune inclusivă pentru o Uniune mai apropiată de cetățeni”.

Chestionat ce a vorbit cu șeful Senatului, ministrul Justiției a răspuns sec: „despre acest eveniment”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat marți dimineață că nu va pleca astăzi din sediul instituției până nu va face publice documentele din dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr. Acesta a făcut apel la jurnaliști pentru o corectă informare a opiniei publice.

El a precizat că a vorbit tot timpul de acest dosar, şi nu de mapa profesională. „Şi atunci îţi pui întrebarea: de unde, mă rog, pornirea aceasta de a face deosebirea între dosar de candidatură şi mapa profesională, când ştim prea bine deosebirile şi n-a fost vorba de aşa ceva?”, a spus el.

Tudorel Toader, contrazis din nou de CSM: Dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr conţine calificativul „foarte bine”

„Pur şi simplu, unii se bagă în vorbă. Nu mă refer la faptul că o anumită persoană explica ieri cum este cu mapa profesională. Păi eu am vorbit tot timpul de dosarul de candidatură, nu de mapa profesională, şi atunci îţi pui întrebarea: de unde, mă rog, pornirea aceasta de a face deosebirea între dosar de candidatură şi mapa profesională, când ştim prea bine deosebirile şi n-a fost vorba de aşa ceva?”, a afirmat, marţi dimineaţă, Tudorel Toader, la sosirea la Ministerul Justiţiei.

Întrebat de jurnalişti dacă decizia de clasare despre care a vorbit există în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr, Toader a spus: „Astăzi nu plec de la Minister până nu răspund la toate întrebările. Vă mulţumesc, astăzi ofer răspunsurile”.

„Mâine voi prezenta procedura şi graficul de numire a celui care ocupă postul de procuror general. Maine voi face public şi conţinutul dosarului de candidatură”, anunţa luni Toader într-o postare pe Facebook.

Argumentul său este că, pentru a observa eventualele neconcordanşe, „preferabil ar fi s- cunoaştem şi conţinutul dosarului pe baza căruia a fost aprobat şi semnat decretul de învestitură”.

„În mod normal, dosarele de la MJ, CSM si Cotroceni trebuie să aibă un conţinut identic!”, ţine să precizeze ministrul Justiţiei.

Ulterior, postării i s-a adăugat şi un post scriptum prin care ministrul menţiona că  nu renunţă la procedura de revocare din funcţie a lui Lazăr.

„Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general”, scrie Toader.

De asemenea, el mai notează că „este de observat si abordarea diferita de la Palatul Cotroceni – cererea de revocare ” nu este oportuna politic/ nu este oportuna” spre deosebire de cererea de revocare ” este inadecvata” !!!”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către Toader în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr. 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Un gest banal de la bloc, interzis. Mulți greșesc și riscă sancțiuni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă