Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, spunea că miercuri, la moţiunea simplă care îl vizează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fiecare senator PSD ar fi votat conform propriei conştiinţe, el subliniind că există foarte multe nemulţumiri ale senatorilor social-democraţi la adresa ministrului.
Conform mai multor surse, moțiunea împotriva lui Toader va trece, însă decizia remanierii va aparține CEX al PSD. În plus, Liviu Dragnea a precizat, luni seara, că fie premierul va decide demiterea lui Toader, fie CEX al PSD va vota în acest sens, la următoarea ședință.
Liberalii arată în textul moţiunii depuse la Senat că „imixtiunea în înfăptuirea justiţiei” se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti.
„Greşeala este omenească, dar a persista în greşeală este diabolic. Iată de ce grupul parlamentar al PNL vă solicită încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României, republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti”, potrivit moţiunii.
Ei îl mai acuză pe ministrul Justiţiei că ministerul său nu a soluţionat problema supraaglomerăriii din penitenciare.
„Mai mult de atât, domnule ministru, v-aţi abătut şi de la dispoziţiile instituţiilor europene. Vă reamintim că România a fost condamnată la CEDO în aproximativ 800 de cauze, urmare a condiţiilor din penitenciare. Domnule ministru, v-aţi asumat un calendar de măsuri în acest sens (CALENDARUL DE MĂSURI 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea Hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017), pe care bineînţeles că l-aţi încălcat, având în vedere că nu aţi soluţionat problema supraaglomerării. Mai mult decât atât, prin această conduită contrară dispoziţiilor instituţiilor europene, aţi expus România la riscul unor consecinţe de natură pecuniară, dar şi pe cetăţenii acesteia, urmare a eliberării înainte de termen a condamnaţilor, condamnaţi care au recidivat şi au săvârşit fapte penale cu o gravitate ridicată. Ca unică soluţie la suprapopulare, aţi garantat pentru modificările aduse în Camera Deputaţilor formei iniţiale a legii privind recursul compensatoriu, făcându-vă implicit vinovat, alături de PSD-ALDE, pentru eliberarea a peste 12.000 de condamnaţi, dintre care au recidivat deja peste 600”, potrivit sursei citate.
Iniţiatorii mai susţin că România va fi din nou criticată de Comisia de la Veneţia, care va emite, pe 19 iunie 2019, un punct de vedere cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.
„De asemenea, nicăieri în acest raport nu am văzut scris ce era mai important: că, timp de doi ani, pentru că PSD îşi doreşte articole de lege prin care să îşi asigure controlul asupra justiţiei, i-aţi fost părtaş. Sunteţi la fel de vinovat ca şi PSD că România ultimilor doi ani a căpătat vizibilitate în spaţiul european, şi nu numai, doar pentru lupta aprigă care se dă între cei care ţintesc subjugarea justiţiei şi tabăra celor care îşi doresc o justiţie corectă, dreaptă, imparţială şi independentă. Nu aveţi ce aduce în apărarea dumneavoastră, pentru că faptele există. Ne referim la cele mai recente «inovaţii» şi sunt mai mult decât suficiente pentru a ilustra vinovăţia dumneavoastră: OUG privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar şi pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistraţilor, a legii 304 privind organizarea judiciară şi a legii 317 privind CSM, aţi permis modificări abuzive şi absurde la legile justiţiei şi la Coduri, s-a ratat ridicarea MCV de către Comisia Europeană, acceptarea unui buget pentru Ministerul Justiţiei mult prea mic pentru a asigura progresul sistemului judiciar”, conform sursei menţionate.
Camera Deputaţilor a respins, pe 20 martie, moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea legilor justiţiei şi demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă” şi două abţineri.
Moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.