Tudorel Toader, ţinut în şah. Moţiunea se votează săptămâna viitoare

Moțiunea simplă introdusă de PNL și USR împotriva lui Tudorel Toader nu va fi votată, așa cum era programată, miercuri. Decizia a fost luată, conform PSD, pentru că nu ar fi suficienți parlamentari. Votul a fost programat pentru săptămâna viitoare, în ziua de luni, cel mai probabil.
Romania TV
09 apr. 2019, 13:19
Tudorel Toader, ţinut în şah. Moţiunea se votează săptămâna viitoare

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, spunea că miercuri, la moţiunea simplă care îl vizează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fiecare senator PSD ar fi votat conform propriei conştiinţe, el subliniind că există foarte multe nemulţumiri ale senatorilor social-democraţi la adresa ministrului.

Conform mai multor surse, moțiunea împotriva lui Toader va trece, însă decizia remanierii va aparține CEX al PSD. În plus, Liviu Dragnea a precizat, luni seara, că fie premierul va decide demiterea lui Toader, fie CEX al PSD va vota în acest sens, la următoarea ședință.

Liberalii arată în textul moţiunii depuse la Senat că „imixtiunea în înfăptuirea justiţiei” se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti.

„Greşeala este omenească, dar a persista în greşeală este diabolic. Iată de ce grupul parlamentar al PNL vă solicită încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României, republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti”, potrivit moţiunii.

Ei îl mai acuză pe ministrul Justiţiei că ministerul său nu a soluţionat problema supraaglomerăriii din penitenciare.

„Mai mult de atât, domnule ministru, v-aţi abătut şi de la dispoziţiile instituţiilor europene. Vă reamintim că România a fost condamnată la CEDO în aproximativ 800 de cauze, urmare a condiţiilor din penitenciare. Domnule ministru, v-aţi asumat un calendar de măsuri în acest sens (CALENDARUL DE MĂSURI 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea Hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017), pe care bineînţeles că l-aţi încălcat, având în vedere că nu aţi soluţionat problema supraaglomerării. Mai mult decât atât, prin această conduită contrară dispoziţiilor instituţiilor europene, aţi expus România la riscul unor consecinţe de natură pecuniară, dar şi pe cetăţenii acesteia, urmare a eliberării înainte de termen a condamnaţilor, condamnaţi care au recidivat şi au săvârşit fapte penale cu o gravitate ridicată. Ca unică soluţie la suprapopulare, aţi garantat pentru modificările aduse în Camera Deputaţilor formei iniţiale a legii privind recursul compensatoriu, făcându-vă implicit vinovat, alături de PSD-ALDE, pentru eliberarea a peste 12.000 de condamnaţi, dintre care au recidivat deja peste 600”, potrivit sursei citate.

Iniţiatorii mai susţin că România va fi din nou criticată de Comisia de la Veneţia, care va emite, pe 19 iunie 2019, un punct de vedere cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.

„De asemenea, nicăieri în acest raport nu am văzut scris ce era mai important: că, timp de doi ani, pentru că PSD îşi doreşte articole de lege prin care să îşi asigure controlul asupra justiţiei, i-aţi fost părtaş. Sunteţi la fel de vinovat ca şi PSD că România ultimilor doi ani a căpătat vizibilitate în spaţiul european, şi nu numai, doar pentru lupta aprigă care se dă între cei care ţintesc subjugarea justiţiei şi tabăra celor care îşi doresc o justiţie corectă, dreaptă, imparţială şi independentă. Nu aveţi ce aduce în apărarea dumneavoastră, pentru că faptele există. Ne referim la cele mai recente «inovaţii» şi sunt mai mult decât suficiente pentru a ilustra vinovăţia dumneavoastră: OUG privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar şi pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistraţilor, a legii 304 privind organizarea judiciară şi a legii 317 privind CSM, aţi permis modificări abuzive şi absurde la legile justiţiei şi la Coduri, s-a ratat ridicarea MCV de către Comisia Europeană, acceptarea unui buget pentru Ministerul Justiţiei mult prea mic pentru a asigura progresul sistemului judiciar”, conform sursei menţionate.

Camera Deputaţilor a respins, pe 20 martie, moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea legilor justiţiei şi demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă” şi două abţineri.

Moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni