UPDATE: „Premierul i-a cerut ministrului Bodog ca raportul să fie gata până la şedinţa de Guvern, de preferat chiar mâine„, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.
Potrivit acestor surse, premierul Mihai Tudose i-a spus ministrului Bodog că nu mai acceptă nicio amânare.
Un alt subiect a vizat stadiul privind candidatura României pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentului, au mai declarat aceleaşi surse.
Premierul Mihai Tudose a declarat că marți urmează să aibă o discuție cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, pe tema vaccinurilor, dar și în ceea ce privește demersul României referitor la relocarea Agenției Europene a Medicamentului.
„Domnul Bodog, ieri, sigur, a fost la Londra pentru a continua demersurile privind relocarea Agenției Europene a Medicamentului. Îl aștept astăzi să vorbim pe această temă„, a declarat premierul Mihai Tudose la plecarea de la evenimentul organizat cu prilejul lansării de către Philip Morris International în România a proiectului „Together for Romania”.
Premierul Mihai Tudose a declarat sâmbătă pentru AGERPRES că nu are în vedere nicio remaniere și că, în cazul ministrului Sănătății, i-a cerut doar să găsească vinovații pentru situația cu vaccinurile.
„I-am solicitat domnului ministru Florian Bodog un raport despre tot sinopsisul la vaccinările din România, începând de la situația producerii vaccinurilor, începând de la Institutul Cantacuzino, terminând cu importurile și cu ce avem în depozite. După aceea, dacă vaccinurile respective stau într-un depozit în București ori s-au distribuit în țară, este un alt subiect, și apoi cine trebuia să facă vaccinarea propriu-zisă. Dacă medicul de familie s-a dus la familia respectivă, are o statistică privind copiii nevaccinați? Sunt nevaccinați pentru că au refuzat părinții sau pentru că nu a ajuns nimeni la ei? Și atunci, am un prim caz: vaccinul este în țară, a ajuns în localitatea în care trebuia să ajungă, s-a dus medicul la familie, familia a refuzat. Dar pot apărea și nenorociri de genul: nu a fost vaccinul, vaccinul a sta în depozit, vaccinul este în țară, nu a stat în depozit s-a dus în localitatea respectivă, dar nimeni nu s-a ocupat să și vaccineze. Situația ar trebui să fie foarte clară, dar, din păcate, nu este„, a afirmat Tudose, precizând că acesta este motivul pentru care dorește un raport cât mai amănunțit și într-un termen cât mai scurt.
Ministerul Sănătăţii a început recent o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care vor trebui să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie – care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ar putea fi remaniat în această săptămână, decizia urmând să fie luată de către premierul Mihai Tudose, dacă va fi nemulţumit de raportul privind importanţa informării populaţiei în cazul vaccinării copiilor pe care i l-a cerut în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, au declarat sâmbătă pentru News.ro surse guvernamentale.
În şedinţa de guvern din 13 iulie premierul Mihai Tudose s-a arătat îngrijorat de cifrele care indică faptul că în România sunt aproximativ 260.000 de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi poliomielitei, în condiţiile în care vaccinurile sunt suficiente pe piaţă. Tudose i-a dat un termen limită ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru a găsi o cale ca părinţii să fie informaţi corect despre importanţa vaccinării.
„Săptămâna viitoare, dar cel târziu săptămâna viitoare, să aveţi, împreună cu presa din România, (…) să stabiliţi un procedeu prin care să înţeleagă toţi românii că trebuie să fie vaccinaţi copiii. Nu se poate aşa ceva. Înţeleg că vaccinurile le avem, dar nu reuşim să ajungem cu ele la destinatar„, i-a spus Tudose ministrului Sănătăţii.
Totodată, Tudose l-a certat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă, la ultima şedinţă pentru documentele întocmite pe tema spitalelor regionale şi a Institutului Cantacuzino, spunându-i să nu mai aprobe din cap „aşa amplu” ce i se spune, pentru că nu este de acord cu „ce a scris” şi s-ar putea să „plece acasă”.
Citeşte şi Mihai Tudose: CAS şi CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator