Țuica de prune are și efect terapeutic, ajută în cazul anemiei, combate constipația, dar și la reglarea funcțiilor hepatice, datorită conținutului bogat de vitamine (A, B, C, D1 si D2). Este recomandată in dischinzeii biliare, disfunctii ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.
S-a dovedit că această băutură, consumată în cantități mici, ajută la fluidizarea sângelui, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra neuronilor și poate stimula memoria. De asemenea, la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacitățile cognitive și reduce riscul de demență și Alzheimer.
Înainte, oamenii de la țară consumau țuică de prune datorită proprietăților de tratare, ameliorare și prevenire a unor boli. Vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plămâni, permițând o mai bună oxigenare a sângelui. În acest fel, se ușurează intrarea oxigenului în sânge și eliminarea dioxidului de carbon.
Țuica mai ajută la prevenirea aterosclerozei și a infarctului miocardic, fiind recomandată și în cazul anemiilor, în cantitati de maxim 30ml/zi. Un alt efect pe care îl are este acela că are proprietatea de a curăța depunerile de colesterol de pe artere.
În mod surprinzător, țuica fiartă ajută ficatul și bila, pentru că are o serie de vitamine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradeaza prin încălzire și care au o acțiune benefică, de regenerare, asupra ficatului.