Tulburarea se numeşte zoantropie şi conform cercetătorilor de la Universitatea KU Leuven din Flemish, afecţiunea îi face pe oameni să se creadă animale.
Cazul femeii belgiene a atras atenţia medicilor deoarece aceasta nu a luat niciodată droguri, alcoolul nu face parte din rutina ei zilnică şi are o relaţie stabilă de 20 de ani şi chiar şi un job într-o farmacie. Viaţa ei a fost una echilibrată, scrie Mediafax.
Boala s-a declanşat după un episod depresiv care a avut loc imediat după moartea unui membru din familie. Se pare că şi alte rude ale femii sufereau de depresie.
Imediat după eveniment, femeia a fost găsită în grădină, de fratele ei, înfoindu-se şi pregătindu-se să cotcodăcească, potrivit acestuia. Femeia a fost dusă la spital, unde a povestit ce a simţit în acele momente, dar a leşinat în timpul controlului medical. După ce şi-a revenit s-a declarat jenată de episod, fiindu-i greu să-şi amintească ce s-a întâmplat.
Boala nu a fost recunoscută sau raportată oficial pentru că pacienţii nu reuşesc să explice stările prin care trec şi nici ce gândesc în momentul în care au impresia că sunt animale.
Deşi este o tulburare foarte rară, cazul femeii din Belgia nu este singurul caz. Medicii se confruntă cu asemenea cazuri încă din 1850, fiind un total de 56 de situaţii până în anul 2012, potrivit unor articole medicale şi istorice.
Cercetătorii au precizat că aceste tulburări sunt mai des întâlnite la persoanele care trăiesc în zone rurale sau non-industriale.
Depresia este doar una din tulburările psihice care au legătură cu zoantropia. Medicii consideră că şi alte boli precum schizofrenia, depresia psihotică, dar şi tulburările bipolare, pot influenţa aceasta tulburare.
„Zoantropia clinică sau convingerea că s-au transformat în animale este o iluzie rară. Sunt o mulţime de păreri despre patogenia acesteia. Această iluzie poate fi o tulburare în sine, însă poate fi şi o consecinţă sau reacţie provenită dintr-o tulburare psihică structurală sau funcţională a creierului”, au spus specialiştii.