CRISTIAN CIOACĂ a cerut clemenţă. Declaratiile si aprecierile lui Cristian Cioaca se intind pe nu mai putin de 127 de pagini, doar in cazul procesului care vizeaza mortea sotiei sale.
Conform Ziarului Ring, in finalul notelor sale scrise, Cioaca cere instantei de apel sa constate urmatoarele: “ca nu exista nici o dovada certa din care sa rezulte ca sotia mea nu este in viata; ca la dosar nu exista un act medico legal care sa-i confirme decesul; ca Hotararea Judecatoreasca care proclama pe cale administrativa decesul nu poate avea caracter de proba cu privire la deces in acceptiunea legii penale; ca nu exista niciun act medico legal care sa prezinte concluzii stiintifice privind existenta decesului, cauza decesului, leziunile care au condus la deces, modalitatea de cauzare a leziunilor, gravitatea acestora si aptitudinea lor de a cauza decesul; ca nu exista la dosar probe tehnico stiintifice de natura criminalistica / traseologica care sa expuna in mod rezonabil modalitatea de cauzare a leziunilor si corespondenta criminalistica,logico juridica dintre mecanismul de producere a leziunilor si corespondenta cu urmele ce se pretinde ca au fost gasite in spatiul identificat ca fiind locul savarsirii faptei; ca nu exista la dosar acte de constatare cu privire la urmele gasite la locul indicat ca fiind locul savarsirii faptei; procesele verbale de cercetare la fata locului existente la dosarul cauzei nu pot avea valoare juridica cu referire la modul in care s-a desfasurat cercetarile la fata locului”.
Cristian Cioacă a fost eliberat pe 14 februarie din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu controlul judiciar, el reluându-şi activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012 până pe 14 februarie 2014.