Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări. Varianta sud-africană care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă decât era virusul original SARS-CoV-2, continuă să se răspândească, şi este prezent în 31 de ţări, potrivit AFP.
Varianta de coronavirus detectată la începutul lui ianuarie în Japonia şi originară din Manaus, în nordul Braziliei, este dominantă în Amazonia, ceea ce confirmă temerile privind contagiozitatea sa, a declarat miercuri un cercetător pentru AFP.
Pandemia de Covid-19 este din ce în ce mai mortală în lume, cu noi recorduri de peste 18.000 de decese în 24 de ore, şi variantele, mult mai contagioase, nu încetează să se răspândească în noi ţări.
Niciodată de debutul pandemiei, 18.109 de decese au fost înregistrate marţi în lume, potrivit unui bilanţ realizat miercuri de AFP, după cele comunicate de autorităţile sanitare.
Această cifră confirmă o tendinţă constatată de la începutul lui ianuarie: mortalitatea creşte, pragurile privind decesele zilnice au fost depăşite mai rapid şi platoul se stabileşte la niveluri din ce în ce mai ridicate (în medie 14.000 de decese zilnic de la 22 ianuarie, faţă de 10.000 la sfârşitul lui noiembrie).
În total, în lume au fost înregistrate 2,16 milioane de decese.
În Marea Britanie, prima ţară din Europa care a depăşit pragul de 100.000 de morţi, Guvernul a anunţat impunerea unei carantine la hotel celor care sosesc din ţări considerate cu risc, din cauza că tulpina britanică este foarte agresivă.
Sunt vizaţi cei care vin din 22 de ţări în care variantele de virus „prezintă risc”, ca Africa de Sud, Portugalia şi ţările din America de Sud.
Premierul britanic Boris Johnson a afirmat miercuri că ar fi fost „mare păcat” dacă Regatul Unit ar fi urmat sfatul de a rămâne în programul de vaccinare al Uniunii Europene, mai degrabă decât să-şi stabilească propriul plan.
„Cred că am reuşit să facem lucrurile diferit şi mai bine, în anumite privinţe”, a spus premierul britanic în parlament, potrivit Agerpres.
„Dar suntem la început şi este foarte foarte important să vă amintiţi că acesta este un demers internaţional, aceste vaccinuri. Depindem de prietenii şi partenerii noştri şi vom continua… să lucrăm cu acei prieteni şi parteneri din UE şi nu numai”, a menţionat premierul britanic.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie 2020, după 46 ani de apartenenţă la blocul comunitar.