Tulpina de coronavirus din Marea Britanie se extinde în România. Al patrulea caz a fost depistat la Suceava

Tulpina de coronavirus depistată în Marea Britanie se extinde în România. Un nou caz a fost depistat de această dată în Suceava. Este vorba despre un bărbat care a revenit recent din Marea Britanie.
Alina Andrei
25 ian. 2021, 16:06
Tulpina de coronavirus din Marea Britanie se extinde în România. Al patrulea caz a fost depistat la Suceava

Tulpina de coronavirus din Marea Britanie se extinde în România. Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un barbat de 39 de ani care a venit în Romania din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021, a anunşat Ministerul Sănătăţii.

„Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuţi, după care a fost internat in Spitalul Orăşenesc Siret şi din 11 ianuarie în Spitalul Judeţean Suceava unde a rămas internat până în data de 22 ianuarie 2021. În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în spitalul judeţean, la secţia de Boli Infectioase unde se află şi în prezent în investigaţii şi tratament”, a mai precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică în urma căreia au rezultat 4 contacţi direcţi care se află în carantină, sub supraveghere. Secvenţierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino, precizează MS.

Este al patrulea caz de infectare cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie depistat anul acesta în ţara noastră după femeie din Giurgiu şi alte două persoane din Bucureşti. În cazul acestora există informaţia că nu au călătorit în strinătate în perioada recentă.

Citeşte şi: Anchetă la Şcoala 28 din Bucureşti. Inspectorii şcolari interoghează personalul şcolii după infectările cu COVID

Biroul de presă al Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) precizează într-un comunicat de presă că tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al USV, probe provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi SJU Suceava.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 25 ianuarie. Rata de pozitivare creşte în ciuda numărului mic de noi infectări în 24 de ore. Clujul revine în scenariul roşu

În cazul probei menţionate anterior s-a constatat că prezintă mutaţiile înregistrate la nivelul a 4 proteine, şi anume ORF1ab, S, ORF8 şi N.

Aceste mutaţii sunt caracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01.

Adiţional, s-au mai înregistrat 11 alte mutaţii, distribuite in cadrul aceloraşi 4 gene.

Mutaţiile înregistrate la tulpina secvenţiată din Suceava sunt corespunzătoare tulpinii de referinţă B.1.1.7 (20I/501Y.V1)

Dintre mutaţiile observate, prezintă o importanţă deosebită mutaţia N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de ataşarea de celulele gazdei potenţial infectate şi care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului.

De asemenea, este prezentă mutaţia de l69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR şi acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulaţii a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test.

În continuare, celelalte 19 probe neasociate tulpinii britanice vor fi analizate pentru a stabili prezenţa mutaţiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud şi Brazilia, ce se considera a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate.

Totodată, vor fi analizate independent toate mutaţiile înregistrate în probele secvenţiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aibă.

Secvenţele obţinute vor fi încărcate în bazele internaţionale de date, pentru a se stabili potenţialele rute de transmisie, precum şi legătura cu alte tulpini, la nivel mondial.

De asemenea, încărcarea secvenţelor în astfel de baze de date, permite cercetătorilor din întreaga lume evaluarea mai precisă a circulaţiei virusului pe Glob şi monitorizarea acelor variante potenţial mai periculoase.

La momentul actual, în principala bază internaţională de secvenţe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org , se află înregistrate 159 de secvenţe originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare. Dintre acestea, 62 de probe au fost secvenţiate la USV, 29 la Institutul National de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti, 27 la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti şi una la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – Bucureşti, iar alte 40 de probe recoltate de la pacienţi din România au fost secvenţiate în laboratoare din străinătate.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre