Tulpina Delta a făcut prima victimă în România. Specialiştii anunţă un nou val de infectări cu tulpina indiană din toamnă

A fost înregistrat primul deces din cauza tulpinii Delta în România. Reamintim că Valeriu Gheorghiţă susţinea zilele trecute că aceasta mutaţie se transmite cu ușurință și are o rată de atac crescută în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc.
Loredana Brumă
24 iun. 2021, 13:11
Tulpina Delta a făcut prima victimă în România. Specialiştii anunţă un nou val de infectări cu tulpina indiană din toamnă

Tulpina Delta a făcut prima victimă în România. Este vorba despre o persoană din judeţul Argeş. Persoana decedată este o femeie din Argeș, în vârstă de 72 de ani. Pacienta era internată în secţia ATI de la Spitalul județean din Pitești, era nevaccinată, cu comorbidităţi. Din primele informaţii, pacienta nu călătorise în afara țării și nici nu intrase în contact cu o persoană care a călătorit în zone de risc.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunţă că, în 20 iunie, au fost confirmate 44 de cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului.

Tulpina Delta a făcut prima victimă în România

Citeşte şi Vaccinare anti-COVID. Valeriu Gheorghiţă a spus când se face a treia doză de vaccin

Potrivit CNSCBT, până în 20 iunie au fost raportate la INSP-CNSCBT 2.224 de secvenţieri, realizate de 7 laboratoare.

Astfel, au fost confirmate 1.628 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 1.553 cu Alpha, 11 cu Beta, 20 cu Gamma şi 44 cu Delta.

Referitor la infectările cu varianta Delta, specialiştii au arătat că:

– 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud.Braşov şi sunt cetăţeni indieni;

– 1 caz provine dintr-un focar familial din mun.Bucureşti, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;

– 1 caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din jud.Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;

– 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar);

– 2 cazuri sunt cetăţeni indieni şi provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroeşti, jud.Ilfov;

– 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din mun.Bucureşti, din care 1 confirmat cu varianta Delta;

– 1 caz din jud.Damboviţa are istoric de călătoria în India;

– 2 cazuri din jud.Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;

– 2 cazuri din jud.Argeş şi, respectiv Arad, din care ultimul este cetăţean indian, dar care locuieşte în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut;

– 2 cazuri din jud.Argeş provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;

– 1 caz din jud.Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta – caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;

– 1 caz din mun.Bucureşti provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;

– 13 cazuri din jud. AG, AR, BZ, DJ şi mun. Bucureşti nu au nicio legătură epidemiologică menţionată;

– 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP B.

Tot până în 20 iunie, rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.

De asemenea, au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 31 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu Alpha 27, 3 cu Gamma şi unul cu Delta. Pentru varianta Beta nu s-au înregistrat decese.

Conform datelor prezentate de CNSCBT, decesul cu varianta Delta s-a produs la o persoană din judeţul Argeş.

„În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, în România, a variantei Delta”, a susţinut CNSCBT.

Reamintim că varianta Delta, cunoscută şi ca tulpina indiană, a apărut mai întâi în India şi în scurt timp a devenit majoritară în Regatul Unit şi în lume. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva variantelor indiane delta şi kappa ale SARS-CoV-2.

PHE anunţa săptămâna trecută că un studiu a demonstrat că vaccinurile împotriva covid-19 ale AstraZeneca şi alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech permit evitarea spitalizării din cauza variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2 în peste 90% dintre cazuri.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă face declaraţii alarmante: „La sfârşitul lui august, 9 din 10 cazuri de Covid vor fi cu tulpina Delta”

Valeriu Gheorghiţă: Tulpina Delta este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spus că varianta indiană a coronavirusului este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până în acest moment.

„Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu uşurinţă de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce priveşte procentul celor care se îmbolnăvesc. E o variantă adaptată, evoluată”, a declarat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că se adevereşte ceea ce s-a prevăzut în urmă cu câteva luni şi anume apariţia unor variante virale, mai contagioase ale virusului.

”Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, şi anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adevereşte şi problema e că lucrurile trebuie să înţelegem că sunt în dinamică şi nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noii mutaţii este în continuare crescută şi sperăm să nu se selecteze acele mutaţii care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulenţa. Pentru că trebuie să înţelegem, dacă vorbim şi ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecţia cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecţia cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de faţă vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populaţional este foarte mare şi tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze şi să devină mult mai persistent în rândul populaţiei”, a mai declarat Gheorghiţă.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Concurs de sănii cu volan în Maramureș: Zeci de participanți și distracție garantată
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania