Tulpina indiană în România. Adrian Marinescu a explicat că încă nu se cunosc multe informaţii despre noua tulpină de coronavirus şi îi îndeamnă pe români să fie prudenţi.
„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri:
– Dacă este mai agresivă, dacă are o virulență care determină mai multe forme severe, şi atunci avem o mare problemă, dacă se transmite mai ușor.
În India a ridicat multe probleme dar știți bine că în India regulile de igienă, distanțarea şi, în general, măsurile de prevenție, sunt mult mai greu de respectat. Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți.
E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată.
Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India.
Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.
Tulpina indiană a ajuns în România. Este focar de SARS COV 2 la Braşov
Reamintim că varianta tulpinii indiene a ajuns în România. Este vorba despre o singură persoană confirmată cu această tulpină a virusului. Pacientul este din Braşov şi are 26 de ani.
„Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, jud. Braşov”, se arată într-un comunicat de presă al MS.
Varianta indiană, detectată iniţial la pacienţi din această ţară la sfârşitul anului 2020, este studiată prin intermediul a peste 1.200 de secvenţieri ale genomului său în 17 ţări, printre care India, Marea Britanie, SUA şi Singapore.