Omicron a fost desemnată ca variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie şi a infectat deja 89 de ţări din toate cele şase regiuni OMS până la 16 decembrie, scrie The Guardian.
Varianta Omicron se răspândeşte rapid în ţările cu un nivel ridicat de imunitate a populaţiei. Specialiştii spun că deocamdată nu este clar dacă acest lucru se datorează capacităţii virusului de a se sustrage imunităţii, transmisibilităţii sale crescute inerente sau unei combinaţii a ambelor, au mai precizat experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Citeşte şi: Varianta Omicron de COVID-19 nu e mai blândă decât Delta. Riscul de reinfectare e de cinci ori mai mare
În cea mai recentă actualizare din punct de vedere tehnic privind pandemia de coronavirus, agenţia de sănătate a ONU a declarat că datele privind severitatea clinică a Omicron rămân limitate, conform News.ro.
„Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul de severitate şi modul în care severitatea este afectată de vaccinare şi de imunitatea preexistentă”, a spus OMS.
Citeşte şi: Tulpina Omicron a COVID pune pe jar întreaga lume. Simptomele banale care confirmă infectarea
Variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare, avertizează specialiştii.
Scenariul în care cele două tulpini s-ar putea combina ar fi posibil în cazul în care niciuna dintre cele două variante nu ar deveni dominantă şi cele două ar circula în paralel, spune virusologul Cristian Apetrei.
„În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA, potrivit Antena 3.
Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong.
Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.
Cercetătorii asiatici au aflat că Omicron „s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.
În schimb, în alveole, Omicron „se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă”.
Citeşte şi: Avertismentul virusologului Cristian Apetrei: „Omicron şi Delta se pot combina într-un virus mai periculos”