Acești „superparaziți” ai malariei care pot învinge și cele mai puternice tratamente antipaludism din prezent — cele cu artemisinină și respectiv cu piperachină — s-au răspândit în Cambodgia, iar tulpini și mai rezistente ale paraziților din genul Plasmodium au fost semnalate în sudul Laosului și în nord-estul Thailandei.
„Suntem pe cale să pierdem periculoasa cursă anticronometru de a elimina malaria rezistentă la artemisinină până când va deveni rezistentă și la alte tratamente”, a susținut Nicholas White, profesor la Universitățile Oxford (MB) și Mahidol (Thailanda), coautor al acestui studiu. „Consecințele răspândirii acestor tulpini rezistente în India și Africa ar putea fi extrem de grave dacă problema rezistenței la medicamente nu este rezolvată dintr-o perspectivă de urgență pentru sănătatea publică globală”, a adăugat el.
Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în regiuni cu risc ridicat de îmbolnăvire de malarie. Majoritatea victimelor sunt copiii sub 5 ani din cele mai sărace părți ale Africii subsahariene.
În ultima perioadă de timp s-au înregistrat progrese importante în lupta împotriva acestei boli infecțioase, dar chiar și așa malaria încă ucide mai mult de 420.000 de oameni pe an, conform datelor Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS). Apariția în regiuni din Asia a acestor paraziți rezistenți la cele mai puternice medicamente anti-malarie reprezintă cea mai periculoasă amenințare la adresa acestor progrese.
Au mai existat astfel de precedente cu efecte grave. De la sfârșitul anilor ’50 și până în anii ’70, paraziți ai malariei rezistenți la clorochină s-au răspândit în Asia și apoi au pătruns și în Africa, provocând o creștere a cazurilor de îmbolnăvire de malarie și milioane de decese. Clorochina a fost înlocuită cu succes cu sulfadoxină-pirimetamină (SP), până au apărut paraziți ai malariei rezistenți și la SP, în vestul Cambodgiei, care apoi s-au răspândit în Africa. Oamenii de știință se tem că același tipar de răspândire și de apariție a unor noi tulpini rezistente s-ar putea produce și acum.
„Observăm acum această nouă tulpină rezistentă care se răspândește cu foarte mult succes, întrecând alte tulpini ale acestui parazit și acoperind o arie geografică din ce în ce mai extinsă”, atrage atenția și Arjen Dondorp, de la Mahidol — Oxford Tropical Medicine Research Unit din Thailanda, celălalt coautor al acestui studiu. Eforturile de a ține sub control răspândirea malariei în aceste regiuni din Asia trebuie intensificate de urgență înainte de a scăpa situația de sub control.
În studiul lor, publicat în ultimul număr al revistei Lancet Infectious Diseases, cei doi cercetători au precizat că, după ce au examinat mostre de sânge recoltate de la pacienți cu malarie din Cambodgia, Laos, Thailanda și Myanmar au identificat o singură tulpină mutantă a parazitului de malarie denumită PfKelch13C580Y, care s-a răspândit în aceste teritorii, eliminând alte tulpini mai puțin rezistente la artemisinină. Pe lângă faptul că sunt mai rezistente la tratamente, infecțiile cu acest parazit sunt și mai ușor transmisibile.