Tunelul Izvor, unul dintre cele mai mari proiecte feroviare din istoria țării noastre, ar fi putut fi și în acest moment cel mai lung tunel feroviar din țară, având o lungime estimată de aproximativ șase kilometri.
Construcția sa a fost planificată de la începutul secolului XX, însă a fost abandonată din motive inexplicabile, ceea ce a dat naștere unor controverse și legende locale, potrivit Adevărul.
Tunelul Izvor a avut ca scop conectarea stațiilor Sinaia și Pietroșița printr-o rută mai scurtă și mai eficientă, iar construcția acestuia a fost aprobată de Consiliul de Miniștri al României încă din 1913.
Societatea Julius Berger, care ulterior a realizat și Tunelul Teliu, a fost aleasă pentru implementarea proiectului, iar lucrările au început în ianuarie 1914. Construcția a fost programată să dureze numai 28 de luni, fiind executată în trei schimburi de lucru zilnice.
Totuși, izbucnirea Primului Război Mondial a dus la oprirea bruscă a lucrărilor în august 1914. Până atunci, numai 100 de metri de tunel au fost finalizați complet, iar alte galerii de bază și de creștet au fost săpate pe o lungime de 800 de metri.
După închiderea proiectului, firma Julius Berger a fost chemată să reia lucrările, însă autoritățile române au considerat prioritare alte proiecte feroviare, precum construcția liniei Hărman – Nehoiu și a Tunelului Teliu, cel care a devenit, în cele din urmă, cel mai lung tunel feroviar al României, cu 4,4 kilometri.
Tunelul a devenit, după decenii de inactivitate, subiectul unor legende locale. Localnicii povestesc că armata nazistă ar fi reluat lucrările folosind prizonieri de război în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avansând circa 480 de metri în interiorul muntelui.
Tunelul ar ascunde trupurile unor prizonieri sau chiar o locomotivă unicat, mai ales că intrarea în tunel a fost betonată. O explicație mai realistă este pericolul reprezentat de acumulările de gaz metan din subteran.
O cercetare realizată în 1968 de inginerul Nicolae Ciocârlan a confirmat că intrarea nordică a tunelului era parțial blocată de grohotiș, în timp ce zidăria rămasă era în stare bună.