Consiliul de securitate națională, prezidat de șeful statului Béji Caid Essebsi, a decis ‘închiderea frontierei cu Libia timp de 15 zile începând de miercuri, la miezul nopții, și întărirea supravegherii la frontierele maritime și în aeroporturi’, se menționează într-un comunicat difuzat de președinție.
De asemenea, 3.000 de agenți suplimentari vor fi recrutați de Ministerul de Interne și 3.000 de forțele armate în 2016, precizează președinția tunisiană.
În plus, Consiliul a decis ‘intensificarea operațiunilor de blocare a site-urilor de internet cu legături cu terorismul’ și ‘luarea de măsuri urgente privind persoanele care revin din zonele de conflict în cadrul legii antiterorism’.
Mii de tunisieni se află, potrivit autorităților, în Irak, în Siria și în Libia, în special în rândul unor grupări extremiste precum Statul Islamic (SI), care a revendicat atentatul de marți de la Tunis.
Citeşte şi Tunisia ridică o barieră de nisip la graniţa cu Libia după atacurile teroriste din Soussa
Tunisia a fost deja lovită în acest an de două atentate majore revendicate de gruparea SI, soldate în total cu 60 de morți, care au vizat muzeul Bardo din Tunis în martie și un hotel din apropiere de stațiunea Sousse în iunie.
Potrivit autorităților, autorii atentatelor au fost instruiți în folosirea armelor în Libia, unde haosul politic și instituțional a permis infiltrarea grupării SI.
Ministerul de Interne a precizat miercuri că explozibilul utilizat pentru atentatul de marți împotriva gărzii prezidențiale era ‘Semtex, un produs folosit pentru realizarea de centuri cu explozibili aduse ilegal din Libia care au fost confiscate în 2014’.